Jonna Sundling, Evelina Settlin, Ebba Andersson och Charlotte Kalla blev tvåa i förra årets stafett i Ulricehamn. Foto: TT

Coronakaoset: Ulricehamns världscuptävling flyttas fram tre veckor

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av kaoset kring coronapandemin har Ulricehamns världscuptävling 16-17 januari flyttats fram till 6-7 februari. Det görs enligt det internationella skidförbundet för att minska resandet.

– Vi vill underlätta så mycket som möjligt för att minska resandet och på så sätt höja säkerheten sett till coronaperspektivet, säger Daniel Fåhraeus, längdchef på Svenska Skidförbundet till SVT Sport.

Ulricehamn skulle haft den första världscuptävlingen efter Tour de Ski, där Norge i går strök sig och Finland och Sverige är osäkra men jobbar för att hitta en lösning.

– Vi tar beslut så sent vi kan beroende på hur säkra vi känner oss. Vi har en daglig dialog med vårt läkarteam. Vi jobbar för lösningar, säger Fåhraeus om den svenska inställningen till touren.

Borås får flytta på sitt SM

Ulricehamns ursprungsdatum 16-17 januari stryks helt och första tävling efter touren blir Lahtis 23-24 januari följt av Falun 30-31 januari.

Borås skulle ha arrangerat SM 6-7 februari, ett datum som nu Ulricehamn övertagit för världscupen. Det betyder att Borås SM-tävling avgörs 9-11 februari. Även Finland skulle ha avgjort sitt nationella mästerskap den 6-7 februari men har flyttat det.

– Det är nästan oförskämt att ställa frågan 40 dagar innan. Ett vanligt år vore det omöjligt att flytta med så kort varsel. Världscupen kan inte knuffa ut hotellbokningar, om det är konferenser i Borås. Men i år är det mesta möjligt, säger Johan Falk, vd för världscupbolaget i Ulricehamn till Aftonbladet.

När Lillehammer sneglade på nytt datum efter sin uppskjutna tävling i början av december hade man 6-7 februari som ett alternativ. Det finns inga uppgifter om vad som händer med Lillehammers världscuptävling.

Världscupavslutningen i Peking, som skulle fungerat som ett för-OS, 19-21 mars har också strukits enligt Fis hemsida. Säsongen enligt senaste uppdateringen avslutas i Oslo, Holmenkollen, 12-14 mars.

KLIPP: Varför har inte Fis skapat en skidbubbla? (22 november, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.