SVT:s korrespondent: Därför publicerar Kina bilder på tennisstjärnan

Uppdaterad
Publicerad

I flera veckor var hon helt försvunnen från offentligheten. Men nu dyker tennisstjärnan Peng Shuai plötsligt upp på bilder där hon skrattar, vinkar och äter middag – men det är inte hon själv som lagt upp bilderna.

Det är chefredaktören på statligt kontrollerade Global Times som sprider bilderna på Twitter. En taktik från Kinas regering för att värja sig mot omvärldens kritik, enligt SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten.

– Man hoppas att trycket på Kina att utreda de här anklagelserna ska försvinna och att man kan lägga den här saken åt sidan, säger hon.

Det var den 2 november som Peng Shuai publicerade ett inlägg där hon anklagade tidigare vice premiärministern Zhang Gaoli för sexuella övergrepp. Redan inom en halvtimme försvann inlägget, och även Peng Shuai själv försvann plötsligt från offentligheten.

Tilltaget har väckt starka reaktioner inom tennisvärlden. Damtennisorganet WTA hotar med att sluta anordna turneringar i landet om de inte utreder anklagelserna mot Zhang Gaoli och slutar censurera Peng Shuai.

De nya bilderna har inte ändrat deras position, enligt ordförande Steve Simon.

Vad tjänar Kina på att sprida bilderna? Hör korrespondent Ulrika Bergsten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.