Arkivfoto. Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Nya bilder sägs visa försvunna tennisstjärnan Peng Shuai

Uppdaterad
Publicerad

Den försvunna tennisstjärnan Peng Shuai har under söndagen deltagit i en tennisturnering i Peking, enligt officiella foton från eventet som arrangeras av China Open. Tidigare under dagen har kinesisk statlig media publicerat filmer som sägs föreställa Peng Shuai.

Men Kinakännaren Jennifer Hsu manar till försiktighet.

– Vi måste nog se på de här med ett kritiskt sinne. För många som censurerats av staten tvingas ofta leverera ofrivilliga uttalanden, säger hon till TT.

Bilderna från China Open har publicerats på appen WeChat och uppges föreställa Peng Shuai som en av gästerna vid ungdomsevenemang på turneringen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare under dagen har bland annat bilder och filmer på Peng Shuai publicerats på Twitter av Hu Xijin, redaktör vid Global Times, som ges ut av statliga Folkets Dagblad.

I en av videorna syns den 35-åriga tidigare dubbelmästaren gå in på en restaurang i Peking, bärandes munskydd.

I det andra videoklippet ses hon prata utan mask vid restaurangbordet, enligt inlägget pratar hon med sin tränare och vänner. Den tv-anställda Shen Shiwei har också via Twitter lagt ut bilder på Peng, som sägs vara tagna på fredagen och publicerade på hennes WeChat-konto.

– Jag tror att det delvis är den kinesiska staten som försöker att försäkra världen, och sina kritiker, om att hon mår bra i ljuset av att Peking ska hålla vinter-OS nästa år. Man vill värna bilden av ett säkert och välkomnande land för fans och tävlande, säger Jennifer Hsu, Kinaforskare vid tankesmedjan Lowy Institute, till TT.

”Kunde inte sluta gråta”

Peng har inte setts i offentligheten sedan hon den 2 november anklagade tidigare vice premiärministern Zhang Gaoli, som nu är i 70-årsåldern, för att ha tvingat henne att ha sex.

SVT:s Asienkorrespondent berättar mer om anklagelserna i klippet nedan.

Pengs försvinnande har lett till stor oro i tennisvärlden, där chefen för damtennisorganet WTA, Steve Simon, nyligen hotade med att inte längre ordna några turneringar i Kina.

Simon har ännu inte kommenterat bilderna från China Open men säger att han är glad över att se filmerna som publicerades tidigare under dagen.

”Oklart om hon är fri”

”Även om det är positivt att se henne, så är det fortsatt oklart om hon är fri och kan fatta beslut och agera på egen hand, utan tvång eller yttre påverkan”, skriver han, och tillägger att videon i sig inte är tillräcklig.

Han säger att han är fortsatt orolig över hennes välbefinnande och säkerhet och att anklagelserna om sexuella övergrepp inte kan sopas under mattan.

”Jag har varit tydlig med vad som behöver hända och vårt förhållande med Kina är vid ett vägskäl”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.