Foto: Bildbyrån

USA vidare efter dubbla straffmål

Uppdaterad
Publicerad

USA är vidare till kvartsfinal i VM efter dubbla straffmål från veteranen Megan Rapinoe. Man kommer undan med 2-1 och blotta förskräckelsen mot ett Spanien som bjöd upp till dans ända in i den sjunde och sista övertidsminuten.

– Jag tycker faktiskt att vi förtjänade mer, men såhär är det i fotboll. Jag är stolt över laget, säger mittfältaren Vicky Losada i efter VM-uttåget.

Spanien såg inte ut att bry sig om att man skulle spela sin första VM-slutspelsmatch någonsin, och dessutom göra det mot världsmästarna. Man inledde frenetiskt och respektlöst. Den tidiga amerikanska straffen såg dock ut att ha återställt ordningen efter den pigga spanska starten och gjorde också det – i tre minuter.

För strax efter att Megan Rapinoe hade dunkat in 1-0 på straffen som Tobin Heath ordnat bjöds Spanien in i matchen.

Alyssa Naeher och Becky Sauerbrunn kommunicerade knapphändigt och Jennifer Hermoso kunde chippa in kvitteringen över en förvånad Naeher.

Ny tveksam VAR-straff blev avgörande

La Roja lät sen aldrig världsmästarna dominera matchen så som de hade velat. Extra surt då för Jorge Vidas landslag att avgörandet kom efter att mästerskapet fått ytterligare en omdiskuterad VAR-straff.

Rose Lavelle kände en spansk försvarssula mot knät, tog ett stort kliv och föll handlöst i det nästa och fick en straffblåsning. Kontakt, absolut. Men straffen var långt ifrån solklar. Domaren Katalin Kulcsár sprang iväg och tog en titt på VAR-skärmen och stod sen fast vid sitt beslut.

Alex Morgan som hade lagt upp bollen innan VAR-granskningen tog ett steg åt sidan och lät 1-0-skytten Rapinoe placera in sitt andra straffmål i samma hörn som det första. med en knapp kvart kvar av ordinarie tid.

– Det är jävlar anamma på VM-nivå. Det går inte att återskapa. Det går inte förklara eller lära ut det, säger Rapinoe efter att hon hållit huvudet kallt vid elvameterspunkten två gånger om.

Spanjorskorna gjorde allt och lite till för att ta matchen till förlängning men de rutinerade amerikanskorna gjorde inga fler misstag.

Gigantmöte redan i kvartsfinalen

USA som ännu inte visat upp sin fulla potential i det här mästerskapet reser nu till huvudstaden och Parc des Princes. På lördag tar sig antingen världsmästarnationen eller värdnationen sig vidare till semifinal. Då lär det behövas mer än ett par straffar i det billigaste laget för att USA inte ska få respass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.