Foto: Bildbyrån

SVT tappar vinterrättigheter: ”Gjorde allt vi kunde”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport tappar en rad heta vintersport-rättigheter. Från 2021 har Nent Group, med Viasat-kanalerna, säkrat rättigheterna.

– Vi på SVT gjorde allt vi kunde för att säkra rättigheterna, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Så här ser läget ut framöver:

  • Säsongen 19-20: Alla rättigheter SVT (precis som tidigare år)
  • Säsongen 20-21: Alla rättigheter SVT (precis som tidigare år)
  • Säsongen 21-22: SVT har rättigheten till skidskytte samt alla tävlingar (alpint/längd) i Schweiz och Österrike. Vi hoppas också på att tävlingar från Norge ska vara tillgängliga denna säsong. Dessutom har vi SM-veckan, två helger med Vasaloppet samt säsongsöppningen i Bruksvallarna och lite annat smått och gott inom vintersport.

Från och med säsongen 2021-2022 blir det alltså Nent Group som äger rättigheterna till bland annat världscupen i alpint och längdskidor.

De tar även över VM i längd, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard.

– Vintersport är centralt för SVT och vår publik och därför ansträngde vi oss mer än vi någonsin gjort på detta område. Men eftersom vårt bud gällde Sverige kunde vi inte tävla mot en koncern som ville köpa hela Norden. Således har rättigheterna även gått NRK och YLE förbi i detta läge, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

– Men vi är vana på SVT att alltid ha ärmarna uppkavlade och tänka positivt och det gör vi även denna gång. Vår ambition är fortsatt att säkra en Vinterstudio från och med hösten 21 och vi kommer att fortsätta att agera i den riktningen – även om vägen nu ser annorlunda ut.

De som från början

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.