VM-GUIDE: Damernas tremil

De svenska damerna har tagit medalj på varje distans i VM. I dag väntar sista tävlingen väntar kraftprovet – tremilen. Formstarka klassiska löparna Charlotte Kalla och Sofia Bleckur samt Anna Haag och Emma Wikén åker för Sverige.

20.05-21.00 Prisceremoni SVT Play

Senaste nytt, video, bilder och chans att ställa frågor får ni i vår liverapport.

Svenskar

Charlotte Kalla: Aldrig varit i bättre form, och aldrig varit bättre i klassiskt. Gick ursinnigt på andra sträckan i stafetten och åt upp 11,5 sekunder på Therese Johaug. Kalla har bara varit på pallen en gång på 30 kilometer – i ett VC-lopp 2008, då i fristil.

Sofia Bleckur: Idel fina lopp av 30-åriga Bleckur. Dalkullan från Rättvik blev femma i skiathlonen och tog karriärens första VM-medalj i och med stafettsilvret. Är som bäst i klassisk stil.

Anna Haag: Gör sitt första lopp i mästerskapets sista tävling. Blev sjuk tätt inpå VM och har istället tränat i sin ensamhet i en stuga i fjällen. Haag har inga mästerskapsmedaljer på distansen men kom sexa på VM 2013 och elva senast i Sotji-OS. Nämns av damtränaren Mathias Persson som en ”glädjespridare” och viktig för laget i det avseendet.

Emma Wikén: Har inte fått till det på VM och petades från stafettlaget. Visade sin kapacitet på OS i fjol då hon slutade åtta på tremilen.

Experternas tankar

– Kalla har superbra medaljchans, skulle nästan bli besviken om det inte blev det. Träffar vallarna rätt med skidorna har vi medalj. Med den formen Charlotte visar i klassiskt ska det bli otroligt intressant att se om någon verkligen orkar att följa henne i tre mil, säger Mathias Fredriksson, som tror på ett snabbt lopp där taktisk list inte blir avgörande.

– Taktik spelar ingen roll. Kalla får svårt att hålla igen i backarna med fullt publikstöd och fältet kommer att spricka upp med flera åkstarka åkare. Kowalczyk kommer att vilja köra och det blir ett snabbt lopp där Charlotte kommer att ta sina förningar.

Kort historik från förra VM

Prispallen 2013: 1) Marit Björgen 2) Justyna Kowalczyk 3) Therese Johaug

Tremilen i Val di Fiemme kom att handla om tre åkare och avgjordes med en sekundstrid. Tättrion Marit Björgen, Justyna Kowalczyk och Therese Johaug turades om att dra och loppet avgjordes i en spurt. Björgen drog ifrån konkurrenterna och tog sitt fjärde guld. Kowalczyk korsade mållinjen 3,7 sekunder senare och knep därmed sin enda medalj i Val di Fiemme. Therese Johaug fick nöja sig med bronset. En glad Anna Haag slutade sexa och blev med det bästa svenska. Charlotte Kalla hade en tyngre dag. Stjärnan kom elva – nästan fyra minuter efter vinnaren.