Wadachefen Craig Reedie. Foto: TT

Efter kraven – Wada godkänner proverna från Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands antidopningsbyrå missade en deadline. Då hotade Wada med att återinföra avstängingen av ryska idrottare.

Men nu meddelar Wada att de är tillfredsställda med datan och ger därmed antidopningsbyrån Rusada godkänt.

– Tyvärr är jag inte förvånad, säger skidskytten Sebastian Samuelsson till Sportbladet.

Redan vid årsskiftet skulle Rysslands antidopningsbyrå Rusada lämna över de dopningsprover som internationella antidopningsbyrån Wada krävt att få tillgång till.

Men det dröjde ända till mitten på januari innan Wada till slut fick som de ville. Detta eftersom Rusada menade att delegaterna vid första besöket i Moskva inte hade med sig rätt sorts datorutrustning.

Nu meddelar Wada att de är tillfredsställda med datan och därför inte kommer återinföra avstängningen av Rusada, som de hotat med på grund av årsskiftets missade deadline. Det innebär bland annat att ryska idrottare får ställa upp i skid-VM och skidskytte-VM.

”Nöjda med framstegen”

– Vi är nöjda med de framsteg som har gjorts i att lösa den ryska dopningsfrågan sedan vi ifrån och med september i fjol beslutade att hårdgranska Rusada, säger Wadas president Craig Reedie enligt AP.

Svenska skidskytten Sebastian Samuelsson säger till Sportbladet att beslutet inte kom som någon överraskning.

– Tyvärr är jag inte förvånad, säger Samuelsson.

I september förra året hävde Wada avstängningen Rusada men villkoret var då att Wadas personal skulle få tillgång till Rusadas laboratorium i Moskva före årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.