Ystads IF tillbaka i handbollens finrum

Uppdaterad
Publicerad

Ystads IF är tillbaka i elitserien i handboll. Laget säkrade avancemanget genom att vinna i Jönköping över Hallby med 34-20. På planen fanns sönerna till två före detta landslagsmän i framträdande roller.

Så det var lite av ”I fädernas spår mot framtida segrar” om devisen tillåts en sådan Vasaloppsdag, söndagen den 5 mars 2006.

Högernian Oscar Carlén är 17 år, son till profilen Per som härjade i ”Bengans” världsmästarelandslag på 1990-talet. Per Carlén blev även svensk mästare med Ystads IF 1992.

-Ja, och jag var med om att spela YIF ur elitserien för tio år sedan som spelande tränare. Så nu fick Oscar ta upp dem igen, säger Per Carlén till TT.

Spelmotorn Konrad Rasmussen är 21 år och son till Basti, handbollsprofil i Ystad med 17 säsonger i just Ystads IF, 123 landskamper (1970/80-talen) men i dag...

...tränare i IFK Ystad, som laddar för SM-slutspelet.

Men det var ingen kluven känsla där:

-Nä, det är hur trevligt som helst och som Ystadsbo är jag bara stolt över att vi har så många bra handbollsspelare i den här stan. Det kommer att bli fullsatt när vi möts och mycket handbollsnack på stan. Om det nu kan bli mer än det alltid varit, säger Basti Rasmussen.

Han framhåller att handbollsgymnasiet i stan betyder mycket. Samt att båda klubbarna har ett bra ungdomsprogram.

Per Carlén har varit ansvarig för gymnasiet under tio år, och jobbat lika länge bredvid i YIF.

-Kim Andersson gick på gymnasiet och spelade i YIF innan han flyttade till Sävehof, kom med i landslaget och nu är han i tyska Kiel. Nu har vi har fått fram en jättebra kull bland de som är födda 1986-88.

Publikintresset kommer säkert att räcka för två lag i elitserien.

Men finns det ekonomi nog?

-Ja, det tror jag, säger Per Carlén.

-Vi får jobba på och se hur länge det håller, säger Basti Rasmussen.

Tränaren och sportchefen i Ystads IF heter Robert Hedin. Också en från Bengans glada landslag.

TT

Ystadslagen i högsta serien

1940/41: Ystads IF

1941/42: IFK Ystad

1943-48: Ystads IF

1954-57: Ystads IF.

1968-72: Ystads IF

1973-94: Ystads IF.

1995-96: Ystads IF

1997- : IFK Ystad.

2006/07: Ystads IF och IFK Ystad.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.