Tidigare världettan Maren Lundby står utan skidor inför helgens världscup i Hizenbach.

Kris för Maren Lundby – utan skidor inför vc-tävling

Uppdaterad
Publicerad

Inför fredagens världscupstävling i Hizenbach står de norska backhopparna utan sina skidor.

– Det är en kris med tanke på fredagens lopp. Det är fruktansvärt tråkigt när vi först får fler tävlingar, och så kommer något annat i vägen, säger den norska landslagschef Christian Meyer.

Det har varit en dålig start för de norska backhopparna inför helgens världscup i österrikiska, Hizenbach. Fyra av fem norska hoppare står nämligen utan sina skidor, bland dessa Maren Lundby som vunnit totala världscupen tre gånger tidigare.

Det norska laget flög från Gardemoen i Oslo, via Frankfurt och sedan München för att tillslut landa i Österrike. Trots att laget kom fram så var det inte helt utan komplikationer. Eirin Kvandal var den enda vars skidor kom fram, det innebär att resterande hoppare står utan.

Den tidigare världsettan Maren Lundby är minst sagt upprörd och menar att hon aldrig varit med om att hon måste stå över en tävling på grund av att utrustningen inte kommit fram.

– Det är ett riktigt bakslag. Vi tävlar i världscupen och ska slåss om poäng i morgon. Det är ganska besvärligt att tänka att vi inte ska hoppa, säger hon till NRK.

Landslagschefen Christian Meyer är även han frustrerad, han menar att han kände på sig att något inte skulle gå rätt till redan på den norska flygplatsen.

– Det tog 20 minuter för varje idrottare att checka in. Det var en dålig upplevelse, säger han.

Kris för Maren Lundby

För Lundby som inte haft en särskilt bra start på säsongen är varje tävling extremt viktig, och trots att det finns en hel del tävlingar kvar riskerar hon i värsta fall att förlora hundra poäng.

– Det ser inte ljust ut. Nu har jag inte heller de bästa förutsättningarna sen tidigare, men jag har viss kontakt med dem som ligger framför mig. Det förstör några chanser om jag inte får hoppa imorgon, säger Lundby.

I och med den rådande pandemin är det färre avgångar som försvårar situationen något enormt. Ett av alternativen är att skidorna ska skickas från Norge på fredagen, vilket innebär att de skulle anlända till Wien mitt på dagen. Något som Lundby säger är ”lite för sent”.

Sista utvägen – låna skidor från konkurrenter

Det andra och minst sagt mindre roligare alternativet innebär att de norska backhopparna får låna skidor av andra nationer, men än så länge har förbundet inte fått napp. Än är det ingen som hittat rätt längd för Lundby, och även om hon får låna skidor är det helt optimalt då hennes egna skidor är noggrant förberedda under flera år.

– Det är inte samma sak, det är inte bara att byta skidor.

Ändå hoppas Lundby att något dyker upp under dagen.

– Om det inte blir hundra procentigt imorgon så hoppas jag att är tillräckligt för att jag ska få en bra upplevelse, men nu verkar de inte som att någon har det, avslutar hon.

KLIPP: Dawid Kubacki satte backrekord i Garmisch (01/01)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dawid Kubacki satte backrekord i Garmisch Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer