Halvor Granrud med segerörnen i klassikern som arrangerats sedan 1953. Foto: TT

Norrmannen Halvor Granerud vann backhopparveckan överlägset

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Halvor Granerud vann den tysk-österrikiska backhopparveckan i överlägset. Han vann tre av fyra tävlingar och tog Norges första seger på 16 år.

– Det är helt fantastiskt, helt underbart. Det känns overkligt helt enkelt, säger Granerud till NRK.

Granerud avslutade med att hoppa 143,5 meter i sitt sista hopp i Bischofshofen, det längsta hoppet under tävlingen och vann deltävlingen på 313,4 poäng – 7,9 poäng före tvåan Anze Lansiek från Slovenien, som slutade trea sammanlagt.

Granerud vann före polacken Dawid Kubacki. Med 1192,2 poäng var han 33 före.

De övriga tävlingsorterna var Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen och Innsbruck. Granerud hade sju av veckans åtta bästa hopp.

Första norska vinsten på 16 år

Granerud är första norrman att vinna klassikern sedan 2007.

– Det har varit lite stressande men också väldigt roligt. Jag har drömt om att vara i den här positionen hela livet, säger Granerud.

Både mor och far Granerud följde tävlingen och blev intervjuade av NRK.

– Trots att det var lägre fart blev det nästan banrekord. Det är helt sjukt bra, säger fadern Svein Granerud om hoppet som var 1,5 meter från backrekordet.

Ingen svensk deltog i tävlingen. Sverige har fått med sig en seger i en deltävling i backhopparveckan. Det var Jan Boklöv som vann i Innsbruck i 1988/89 års upplaga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.