Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Westman visar sina ärr och berättar om skadorna Foto: SVT

Frida Westman: ”Ville stänga in mig i ett rum och inte komma ut”

Uppdaterad
Publicerad

När Frida Westman, 23, i höstas tvingades göra sin femte knäoperation blev den psykiska påfrestningen för mycket – hon gick in i en depression.

– Det kändes hopplöst, jag ville stänga in mig i ett rum och inte komma ut igen, säger Frida Westman till SVT Sport.

Backhopparen Frida Westmans karriär har varit fylld med knäskador. När hon tog sin första och hittills enda pallplats (3:a) i Wisla i november 2022 skadade hon sig i landningen.

Till den här säsongen skulle hon komma tillbaka starkare än någonsin men redan i slutet av sommaren fick hon en ny knäskada vilket resulterade i två nya operationer. En menisk- och en korsbandoperation. En mörk höst blev ännu mörkare för Westman som gick in i en depression.

– Det var en stor sorg. Jag hade lust att ge upp. Det kändes hopplöst, jag ville stänga in mig i ett rum och inte komma ut igen.

Positiv utåt

Utåt sett visade hon upp en positiv bild av att rehabiliteringen gick bra och att hon tog små steg framåt hela tiden. Men innerst inne brottades hon med tanken på ge upp.

– Det tar väldigt mycket på psyket. Det är en sak att träna upp knäet, det har jag inte problem med så. Det är mer det psykiska, det är som att man sviker sig själv på ett sätt. Hur kunde jag göra det igen?

Virkning blev räddningen

Det har blivit fem knäoperationer sedan 2018 och Westman vet vad som krävs för att ta sig tillbaka, men den här skadan tog hårdare på psyket än tidigare. Efter två månader tog Westman hjälp av en psykolog och hittade då andra meningsfulla hobbys som fick henne att tänka på något annat än skadorna och rehabiliteringen.

– Jag hittade virkningen och då satt jag inte och tänkte så mycket. Jag reste även bort lite mer och kunde börja gå tillbaka till mitt extrajobb och allt det här gjorde att jag kunde ta mig ur depressionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.