Matti Nykänen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nykänens familj vill inte ha statsbegravning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen statsbegravning för den nyligen bortgångne backhopparlegendaren Matti Nykänen. Hans familj vill inte ha en sådan utan bara en privat ceremoni. Det meddelade finske idrottsminister Sampo Terho via sociala medier i går kväll.

– Efter att ha övervägt saken har de bett mig meddela om att de önskar en begravning enbart inom familjekretsen, utan statliga ceremonier, skriver Terho.

Terho, som så sent som igår gick ut med att han skulle undersöka om en statsbegravning för Nykänen kunde bli aktuell, skrev också:

– Jag önskar styrka för sorgearbetet. Mattis prestationer kommer att hyllas på andra sätt.

Till tidningarna Ilta-Sanomat och Iltalehti har Nykänens änka Pia Nykänen sagt att begravningen kommer att ordnas i Jyväskylä.

Det var 30 år sedan idrottsliga framgångar berättigade en statsbegravning i Finland.

Den senaste idrottaren som fick en statsbegravning var skidåkaren Tapani Niku som dog 1989.  Enligt direktiven som togs i bruk samma år är det huvudsakligen presidenter som får en statsbegravning, och för andra personer krävs det i regel ett beslut om undantag.

Sedan 1990 har endast åtta personer fått en statsbegravning och senaste personen var president Mauno Koivisto 2017.

Backhopparlegendaren Nykänen tog fyra OS-guld och sex VM-guld. Nykänen avled natten till måndag. han blev 55 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.