Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Seifriedsbergers vinnarhopp Foto: Swen Pförtner

Österrikiska vann ”skandaltävling” – elva år efter senaste gången

Uppdaterad
Publicerad

Österrikiska veteranen Jacqueline Seifriedsberger vann den svårhoppade tävlingen i tyska Willingen. Det var på dagen elva år efter att hon tog sin första seger i världscupen.

33-åriga Seifriedsberger hade vunnit en gång tidigare i världscupen. Det var i Sapporo för exakt elva år sedan, den 3 februari 2013 som hon vann i normalbacken.

Dagens tävling i stora backen i Willingen avgjordes i regn och arrangören hade dämpat farten vilket gjorde att nedslagen hamnade långt bakom den så kallade kritiska punkten, vilket gjorde det farligt.

”Det är en fullständig skandal av juryn i Willingen idag. Längsta hopp på 125 meter i en backe där du enkelt kan hoppa över 150 meter”, skrev norska Viaplays hoppkommentator Petter Tenstad på X efter första omgången.

”Om vädret är så här imorgon är det bäst att ställa in”

Andra omgången försenades tio minuter för att arrangören skulle preparera backen.

– Jag fick vänta länge på mitt hopp på grund av förhållandena. Det var mycket vatten i banan när det var min tur. Om vädret är så här imorgon är det bäst att ställa in, säger slovenskan Nika Kriznar med gråten i halsen till Viaplay. Hon slutade på nionde plats efter att ha hoppat 107 och 130 meter.

Resultat från willingen:

1 Jacqueline Seifriedsberger, Österrike, 125 + 127 meter, 161,4 poäng

2 Sara Takanashi, Japan, 119,5 + 130,5 meter, 157,3 poäng

3 Katharina Schmid, Tyskland, 119,5 + 130 meter, 152,8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.