Domare ska enligt en studie favorisera hoppare från samma land. Foto: Bildbyrån.

Studie: Backhoppningsdomare favoriserar landsmän

Uppdaterad
Publicerad

Gynnar och favoriserar domarna i backhoppning sina egna landsmän genom att ge de högre stilpoäng?

Det har en norsk-tysk studie undersökt och man menar att så är fallet.

I backhoppning mäts längden på hoppet elektroniskt men däremot bedömer fem domare hur bra hoppet var och delar ut stilpoäng för det.

Det görs efter att man först har tagit bort den högsta och lägsta poängen och sedan summeras de tre återstående poängen för att bestämma slutresultatet för hoppet.

Men är det så att domarna favoriserar hopparna som kommer från samma land som de själva.

Det har Alex Krumer från Molde University College tillsammans med Felix Otto och Tim Pawlowski från Tübingens universitet i Tyskland, nu studerat.

Studerat 203 tävlingar

Forskarna har använt data från 203 olika tävlingar från VM, OS och världscuptävlingar från 2010 fram till 2017. Och enligt deras studie ska ett flertalet domare favorisera sina egna landsmän.

Av de 12 mest observerade länderna var det bara Norge och Finland som inte gynnade sina landsmän. Däremot ska franska, tjeckiska, polska och särskilt ryska domare ha gynnat sina egna hoppare enligt studien genom att ge de högre poäng.

ARKIV: Backrekord gav polsk seger i Garmisch (1 jan 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.