Foto: TT Nyhetsbyrån

Tande tillbaka på norsk mark efter den otäcka kraschen

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kom beskedet att den norske backhopparen Daniel André Tande, 27, väckts ur sin konstgjorda koma.

Idag fick han flyga hem till Norge igen.

– Daniel blev transporterad hem med ambulansflyg idag, säger sportchefen Clas Brede Bråthen, till NRK.

Det var under backhoppstävlingen i slovenska Planica som den norska backhopparen föll så illa att han var tvungen att försättas i konstgjord koma.

I måndags valde man så att långsamt väcka honom hur koman vilket gick utan problem.

– Det var väldigt skönt att komma till sjukhuset tidigt idag och se att Daniel var vaken och att han var sig själv, sade familjen i ett uttalande då.

Efter fyra dagar i vaket tillstånd flögs Tande idag från Ljubljana till Gardemoen med ambulansflyg. Väl i Norge kördes han till ett sjukhus för vidare observation.

”Kan bli världens bästa igen”

Tande ådrog sig en skallfraktur och punkterande en lunga i fallet men lyckligtvis undgick han några rygg eller nackskador.

– Konkret är det skallbenet som ska läka innan han kan återgå till full aktivitet igen. Utöver det verkar det som allting är bra. Det är inga karriärshotande skador, säger Bråthen till NRK.

När eller om Tande väljer att komma tillbaka till backhoppningen är oklart, men Bråthen är positiv till framtiden trots allt.

– Vi får ta det steg för steg. Det finns utövare som har kommit tillbaka efter svåra fall. Den första jag tänker är Aksel Lund Svindal. Men jag tror att Daniel kan bli världens bästa skidhoppare igen.

KLIPP: Här kraschar Tande (26 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.