Villa Lidköping tog sitt andra SM-guld. Foto: Bildbyrån

Villa Lidköping är svenska mästare

Det krävdes förlängning men det var till slut Villa Lidköping som tog hem SM-guldet.

Klubben är nu mästare på både dam- och herrsidan.

– Det är fantastiskt, jag fattar ingenting, säger Villas Christoffer Edlund.

Det blev en superjämn och fartfylld SM-final. 4-4 efter ordinarie tid gav förlängning och med bara minuter kvar av den andra förlängningshalvleken avgjorde Villa Lidköpings kapten Martin Karlsson och ordnade klubbens andra SM-guld.

– Det är sjukt. Vilken jäkla final. Det är fantastiskt, jag fattar ingenting, säger Villas Christoffer Edlund efter 5-4-segern.

Det var rejält trötta Villa spelare som fick fira guldet. I princip hela truppen var coronasmittade för bara drygt en vecka sedan och det märktes.

– Jag är så trött. Benen bara skakar. Det är så fruktansvärt skönt att vinna idag. Vilket insats, säger målvakten Jesper Thimfors.

Villa tog ledningen

Finalen spelades för ovanlighetens skull inomhus och så klart utan publik. Recoverhallen i Uppsala var spelplatsen för finalen som fick en rivstart. Efter drygt tre minuter hade Villa Lidköping, som vunnit de två mötena mellan lagen i grundserien, tagit ledningen efter att Joel Broberg nätat.

Men AIK ville visa att man inte kommer att ge upp så lätt och tre minuter senare hade Sebastian Ytterell kvitterat för Stockholmarna. I den 23:e matchminuten tog Villa ledningen på nytt. Petter Björling kom fri i ett läge där AIK vinkade för offside men ingen avblåsning kom och Björling kunde skicka in 2-1.

Vill ryckte ifrån

I mitten av den andra halvleken kom sedan ett ordentligt ryck från Villa. Precis efter att AIK missat ett kanonläge satte Christoffer Edlund 3-2. Och bara drygt en minut senare utökade man ledningen när Petter Björling skickade in 4-2.

Men reduceringen kom tio minuter senare när ryske Alan Dzhusoev assisterade Erik Pettersson som från ingen vinkel alls kunde skjuta in 3-4.

AIK utnyttjade utvisningarna

I matchminut 70:e åkte Joel Broberg ut för våldsamt slag och när Martin Andreasson också fick sätta sig på bänken fyra minuter senare för slag på skridskon såg AIK till att utnyttja chansen. Bara en minut senare var det kvitterat genom Daniel Andersson.

Domaren lade till fem övertidsminuter och precis efter att AIK bränt ett kanonläge så tilldömdes Villa Lidköping straff efter att Tim Persson fällts. Men domarna ändrade sitt beslut kort därefter då man ansåg att slaget var på bollen. Matchen gick sedan till förlängning.

Precis i början av den andra förlängningshalvan blev det ett längre spelavbrott efter att Villas Christoffer Edlund fått en stenhård boll i ögat. Han leddes av isen och bara minuter senare kunde han se Martin Karlsson skjuta hem SM-guldet.

– Vi har haft en lite jobbig säsong med skador och sjukdomar och sedan corona på det i slutspelet. Att vi får avsluta på det här sättet det känns faktiskt helt fantastiskt, säger Christoffer Edlund.

KLIPP: Här knockas Christoffer Edlund