Foto: TT Nyhetsbyrå

Inför hälsingederbyt: ”Det är nu eller aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

* Edsbyn fick en drömstart i SM-finalen med 1-0 efter mål av Määttä i fjärde minuten.

* Bollnäs kvitterade genom Wiik i 19:e.

* Edsbyn tog ledningen på straff i 84:e genom Hammarström.

* Edsbyn tog ett hårt grepp om SM-bucklan med 3-1-målet en minut senare. Määttä tvåmålsskytt i matchen!

Årets bandyfinal är redan historisk – innan den ens börjat.

Aldrig tidigare har ärkerivalerna från bandytokiga Hälsingland mötts i en final.

– De generationer som får uppleva den här matchen kommer alltid att prata om den, oavsett hur det går, säger SVT Sports expert Jonas Holgersson.

SM-finalen på herrsidan mellan Edsbyn och Bollnäs blir något utöver det vanliga när det väntar ett hett derby.

– Själva finalen som händelse är större än själva matchen. Senast två Hälsingelag var i final var 1963. Det här är stort för bandyn, och för hela idrottsverige, säger Holgersson.

Bandyn är religion

Den forne storspelaren tror att alla hälsingar på plats i huvudstaden kommer ge bandyfinalen den energi som den tappade när den flyttades från Studenternas IP för några år sedan.

– Det finns inga referensramar att jämföra det här med. Bandyn går igenom hela bygden. Det är två grannkommuner där bandyn är religion.

Men det är inte bara en bandyfest som supportrarna ska bevittna i Stockholm. Det ska spelas om det också.

Sista chansen för Bollnäs stjärnor

Holgersson håller Bollnäs som favoriter. Lagets erfarenhet kan bli tungan på vågen när de jagar sitt första SM-guld sen 1956.

– Jag skulle säga att det är 65-35, fördel Bollnäs. Edsbyn har också erfarenhet i laget, med spelare kvar från storhetstiden på mitten av 2000-talet. Men Bollnäs har ännu fler storstjärnor.

I ”Giffarna” är det här enligt Holgersson sista chansen för spelare som Per Hellmyrs, Ville Aaltonen, Andreas Westh och Patrik Nilsson.

– Jag tror att Bollnäs är mer desperata att vinna. Hela föreningen har ställt allt på sin spets för att vinna den här matchen. Det är nu eller aldrig för dem.

Se herrarnas SM-final med sändningsstart 15.20 i SVT1 och appen.

Allt du behöver veta inför finalen.

Experten listar lagens styrkor och svagheter:

Styrkor:

Bollnäs: ”De spelar som en underdog trots att de är riktigt bra. De behöver nödvändigtvis inte ha så mycket boll och drar gärna ner på tempot. I stället litar de på sina stjärnor i Per Hellmyrs, Daniel Berlin, Patrik Nilsson och Christian Mickelsson. Oerhörd spetskvalitet”

Edsbyn: ”Edsbyn spelar på alla spelare. Det är full kraft och en offensiv attityd. De vill gärna spela med högt tempo. Sen har Edsbyn spelare och ledare som har vunnit förr. De vet hur man gör.”

Svagheter:

Bollnäs: ”Det har gått elva dagar sen de spelade sin senaste match. Jämför det med en boxare som inte har sparrats ordentligt innan en fight. Dessutom hade Bollnäs nästan det tuffare mot Hammarby i kvarten en mot Villa i semin. Där är Edsbyn hetare som har sparrats bra mot SAIK.”

Edsbyn: ”Till skillnad från Bollnäs som litar på sina storstjärnor är Edsbyn beroende av att alla kuggar i maskineriet funkar. Det räcker med att två, tre spelare inte kommer upp i nivå för att det ska börja hacka rejält i maskineriet.”

Målvaktsmatchen: ”Här är det nästan omvända roller om man jämför med resten av lagen. Edsbyn har den gamle stormålvakten Anders Svensson som står för trygghet och lugn. Det här kan vara hans sista chans att ta ett SM-Guld. I Bollnäs kommer förmodligen unga Patrik Aihonen stå, inte alls lika erfaren.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.