Bandyfinalen på Studenternas i Uppsala 2019. Frågan är om den spelas inomhus i år? Foto: TT

Bandyförbundet berett gå ner på tre matcher i slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Bandyförbundet skruvar nu på sina riktlinjer inför slutspelet som drar igång i morgon med åttondelsfinaler. Det finns en plan för att spela kvarts- och semifinaler i bäst av tre matcher i stället för fem om det skulle komma en ny covidvåg. Ännu är inte finalarena bestämd.

– Beslut kommer att tas i närtid, säger bandyförbundets Per Selin om arenafrågan.

Kvartsfinalerna inleds den 3 mars och har nu fått klartecken.

– Vi följer samma riktlinjer vi haft hela säsongen. Nu till slutspelet har vi andra riktlinjer som vi inte har kommunicerat ut officiellt. Det som skiljer är att i herrarnas slutspel finns det ingen möjlighet att skjuta upp matcher eftersom det är spel varannan dag. Vi har vissa avstämningspunkter, en hade vi igår. Om det funnits konstaterade covid-19-fall hade vi övervägt att spela bara tre matcher i kvartsfinalerna. Nu fanns det inga utan vi spelar fem matcher, säger bandyförbundets ligachef Per Selin till SVT Sport.

En likadan avstämning kommer att göras inför semifinalerna som inleds 14 mars.

Kan bli walkover-matcher i slutspelet

– Skulle det uppstå covid-fall under kvartsfinalen då måste de plockas bort från spelatruppen och sättas i karantän. Det går inte att flytta matcher utan lagen får ställa upp med mindre manskap. Är man riktigt drastisk så måste man vara minst åtta spelare för att få ställa upp i matchen. Klarar man inte av att ställa upp måste man lämna WO, säger Selin. 

Det har varit många covidfall inom bandyn. Känner ni er oroliga inför slutspelet?

– Peppar peppar känner vi oss lugnare eftersom de flesta har haft fall av det här och fått antikroppar. En stor del av trupperna, i vissa fall hela lag, har haft sjukdomen även om det kan komma en ny våg. Just nu känns det ganska tryggt, säger Selin.

Kan bli finalspel inomhus

Finalen ska spelas i Uppsala 27 mars. Ännu har inte förbundet bestämt var finalen ska spelas.

– Vi står inför faktum att vi inte kommer att ha någon publik och vill skapa den bästa inramningen för tv-publiken. Det finns två alternativ att välja på: Studenternas (den klassiska finalarenan) och Recoverhallen (före detta Relitahallen). Beslut om det här kommer att tas i närtid, säger Selin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.