”Bandyn har svårt att hänga med i konkurrensen”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag inleder Sverige VM i bandy hemma i Vänersborg, samtidigt som svensk bandy brottas med stora problem.

– Jag tror att bandyn har mått bättre, säger VM-spelaren David Pizzoni Elfving till SVT Sport.

David Pizzoni Elfving vill vinna VM-guld för Sverige, samtidigt som styrelsen har avgått i hans klubblag Hammarby, och spelarna inte ens vet om de får lön säsongen ut. Ännu fler elitserielag är pressade, och fjolårets finallag Sandviken har meddelat att de säger upp samtliga spelares kontrakt efter säsongen.

– Jag tror att bandyn har lite svårt att hänga med i den konkurrens som finns i övriga idrottsvärlden, och att man kanske har försökt efterlikna annan idrott mer än vad jag tror att man ska göra, säger David Pizzoni Elfving.

Förbundet driver projekt

SM-finalen gick ett tag på Friends Arena, och det har byggts nya och ofta dyra bandyhallar. Men media, publik och sponsorer har inte hängt med så mycket att spelarnas moderna löneanspråk kunnat garanteras. Förbundet har satt igång ett projekt som bland annat ska ta upp frågor som kriterier för elitlicens, lönetak och krav på att föreningarna ska ägna sig åt mer än elitverksamhet.

– Det är viktigt att föreningarna satsar hårdare på barn, ungdomar och flickverksamhet. Vi har sett en väldigt fin utveckling där på senare år, och det är klart att om vi kan sköta den verksamheten bra så minskar också behovet av att köpa spelare, och det är väldigt bra för föreningarnas ekonomi, säger Stig Bertilsson som är ordförande i Bandyförbundet.

Sverige jagar Ryssland

Landslaget behöver också vända den sportsliga utvecklingen. Ryssland har vunnit fem av de sex senaste VM-gulden, och Sverige möter just Ryssland i sin första VM-match på lördag.

– Jag tror inte att det är avgörande att vi vinner. Det som är avgörande är att vi har ett stort mästerskap i Sverige, och det kommer att bli en jättebra händelse, säger Stig Bertilsson.

– Det är roligare att skriva om ett VM-guld än om ett silver, och jag tror det kan få folk att bli mer sugna att gå på elitseriebandy efter VM, säger VM-spelaren David Pizzzoni Elfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.