Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här möter SVT Sport flyktingfamiljen som ska spela VM i bandy. Foto: SVT

Flyktingfamiljen spelar bandy-VM för Ukraina – har bara spelat hockey innan

Uppdaterad
Publicerad

Fem av Ukrainas VM-spelare i bandy lever sedan ett år tillbaka i en företagslokal i München. De har toalett och ett kökshörn, men inga egna rum och inte heller någon soffa. De saknar dusch, men kan som tur är duscha vid träningen.

– Det är bara att se hur vi lever. Vi blir galna här, men när vi får åka till träningen glömmer vi bort allt, säger Inna Kozub till SVT Sport.

Fyra av flyktingarna är från samma släkt. När kriget startade flydde Inna Kozub ner i tunnelbanan i Kharkiv med sin dotter, och sedan vidare till Tyskland och München. Där finns även systern Olena och hennes dotter Anastasia, och samtliga ska spela VM i bandy med Ukrainas första damlandslag någonsin.

– Bandy är inte så stort i Ukraina, men vi får chansen att visa att Ukraina har ett lag, säger Inna Kozubs 15-åriga dotter Mariia.

Mammorna Inna och Olena spelade flera B-VM i ishockey för Ukraina på 90-talet, och har blivit ukrainska mästare tre gånger med Charkiv. Nu spelar de med Geretsried River Rats i näst högsta serien i Tyskland. Men bandy har de bara spelat några gånger hemma i Ukraina.

– Det verkar lite komplicerat, men om vi vänjer oss blir det nog OK, säger Mariia Kozub.

Kan ni vinna någon match?

– Visst, vi ska kämpa till slutet, säger Olena Vansovich med ett stort skratt.

Behöver studera tyska

Men bandy-VM blir bara en tillfällig ljuspunkt i ett hav av hopplöshet. De vuxna VM-spelarna lever på en ersättning motsvarande socialbidrag. Men den som vill köpa eller hyra en lägenhet i München behöver mer pengar än så. Det kräver ett jobb, och då är tyska en fördel. Och samtidigt är det om Kharkiv och Ukraina de drömmer.

– Jag såg en video från vårt bostadsområde, och allt är svart efter raketer. När jag kommer tillbaka är det nog annorlunda mot förr, säger 15-åringen Anastasia Vansovich.

Tänk om kriget fortsätter: kan ni bo kvar på det här stället om ett år?

– Det är väldigt svårt att säga, jag försöker att inte tänka på det, säger Inna Kozub till SVT Sport.

Se ett längre reportage i Sportspegeln >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.