AIK:s Johan Esplund, tidigare i Villa Lidköping, i duell med Villas Tim Persson. Foto: Bildbyrån

Guide inför herrarnas SM-final i bandy Villa Lidköping-AIK

Uppdaterad
Publicerad

Ettan mot tvåan i grundserien. En drömfinal.

Kanske är Villa Lidköping-AIK till och med en hatmatch.

Det är en kittlande match. Den som säger något annat ljuger, säger SVT Sports expert Svenne Olsson.

När

3 april klockan 16.15. En vecka försenad på grund av coronasmitta i semifinalmötet Villa Lidköping-Sandviken.

Var

Recoverhallen i Uppsala. Bandyförbundet beslutade i mars att finalen flyttas från Studenternas IP till att spelas inomhus.

Tv

16.05-18.30 på SVT2/SVT Play. Chris Härenstam kommentator. Svenne Olsson expert.

Se finalen här:

Lagen

Villa Lidköping vann grundserien och Christoffer Edlund vann skytteligan med makalösa 72 mål. Semifinalserien blev inte lika spikrak. Efter coronasmitta kunde Villa slut avancera efter två raka segrar. Jesper Eriksson sköt, precis som förra året, laget till final.

AIK slog ut regerande mästaren Edsbyn i semifinal. I den avgörande matchen gjorde ryske stjärnan Alan Dzhusoev hattrick. Annars är Erik Pettersson AIK:s klart främste poängmakare med 77 poäng (51+26) i grundserien.

KLIPP: Villa klart för SM-final

Inbördes möten

Dubbla segrar för Villa i grundserien: 7-2 och 5-3. Fem av målen i matcherna gjordes av elitseriens poängkung Christoffer Edlund.

Experten Svenne Olsson:

Det talar för AIK: – AIK har några av världens bästa spelare i Erik Pettersson, Andreas Bergwall, Alan Dzhusoev och Johan Esplund. Har de sin dag, tillsammans med ett bra kollektiv i övrigt, kan det avgöra.

Det talar för Villa Lidköping: – Villa har genomgående varit bäst hela säsongen. Laget har en jämnhet, ett inoljat spel och otroligt bra gruppdynamik. Man har gjort allting rätt. Sen har de självklart Christoffer Edlund, Erik Säfström och Martin johansson som är på samma nivå som AIK-spelarna jag nämnde. Men även några ruskigt kommande spelare, som Joel broberg och Martin karlsson.

Tips: Jag tror på 3-3 och sudden. En riktig batalj och holmgång. Jag ser två lag som är väldigt noggranna i offensiven och defensiven. Det är helt jämnt på förhand.

Hatmatch?

AIK storsatsade inför säsongen med spektakulära nyförvärv. Bland annat Daniel Andersson och Johan Esplund från Villa. En extra krydda till finalen om man får tro Villas Jesper Eriksson. Det ska vara lite hat, det är bra för bandyn, säger 37-åringen.

SVT Sports expert Svenne Olsson: – Spelarna har haft ikonstatus i Villa och det har varit lite medialt mellan klubbarna. Det har byggts på en känsla mellan lagen. Jag tror inte spelarna är osams, men det är en kittlande match. Den som säger något annat ljuger, säger Olsson.

Coronaförsening

Svenne Olsson: – Många har haft covid i Villa och man har haft svårt med återhämtningen. Ingen optimal uppladdning. Men AIK har haft uppehåll i nästan två veckor. Det är inte heller bra, till exempel för matchtempot.

Historik

AIK spelar första SM-finalen på 90 år. Villa tog sitt första guld 2019 och spelar tredje raka finalen. Villa kan bli första klubb sedan Boltic 1985 att bli mästare på herr- och damsidan.

– Jag tror det betyder väldigt mycket för Villa. Med dess historia. AIK har väldigt många spelare som vunnit SM och VM. Det är ingen nyhet för väldigt många att spela final.

KLIPP: AIK till första SM-finalen på 90 år

Svenska mästare under 2000-talet

2020 Edsbyn

2019 Villa Lidköping

2018 Edsbyn

2017 Edsbyn

2016 Västerås

2015 Västerås

2014 Sandviken

2013 Hammarby

2012 Sandviken

2011 Sandviken

2010 Hammarby

2009 Västerås

2008 Edsbyn

2007 Edsbyn

2006 Edsbyn

2005 Edsbyn

2004 Edsbyn

2003 Sandviken

2002 Sandviken

2001 Västerås

2000 Sandviken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.