Sverige tappade stor ledning mot Finland

Ledning med 4–1.

Trots det åkte Sverige på en tung förlust i fredagens öppningsmatch av fyrnationsturneringen i bandy i Rättvik.

Finland vann med 5–4 efter en sen vändning.

– Vi har oss själva att skylla, säger Sveriges förbundskapten Svenne Olsson.

Sverige gick till halvtidsvila i 2–0-ledning i den första matchen i fyrnationsturneringen i Rättvik.

Finlands Emil Fedorov reducerade tidigt i den andra halvleken, men det verkade föga värt när Edlund kunde sätta ytterligare en straff och ryssproffset Erik Pettersson kort därefter gjorde 4–1 på hörna.

Vände i andra halvlek

Men det skulle bli en snopen förlust ändå.

Finland vaknade till rejält i slutet av den andra halvleken. Fedorov gjorde sitt andra mål i matchen innan Eetu Peuhkuri reducerade, strax efter ordnade Tuomas Määttä kvitteringen.

Det dröjde ända till det sista skottet på tilläggstid till avgörandet kom via Jimi Heinonen som fick ikläda sig rollen som matchhjälte när han satte avgörandet på hörna.

Förbundskaptenen: ”Ska göra bättre”

– Vi går upp till ledning 4–1 och spelar därefter lite osynkat med korta anfall. Vi siktar på att göra 5–1 och 6–1, men bjuder istället in Finland i matchen och de tar chansen, säger Sveriges förbundskapten Svenne Olsson till svenskbandy.se.

– Vi har en straff som tar i ribbans underkant (Edlund) och istället för mål kan Finland ställa om på oss. Vi har oss själva att skylla. Från ledningen med 4–1 ska vi kunna göra det bättre.

Senare under fredagen möts Ryssland och Norge. På lördag ställs Sverige mot ärkerivalen Ryssland, avslag 16.30, medan Finland och Norge spelar 13.00.

SVERIGE-FINLAND 4–5 (2–0)

Mål Sverige: Christoffer Edlund 2, Daniel Berlin, Erik Pettersson

Mål Finland: Emil Fedorov 2, Eetu Peuhkuri, Tuomas Määttä, Jimi Heinonen