Sverige drar sig ur bandy-VM i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige deltar inte i herrarnas bandy-VM i ryska Syvtyvkar som inleds den 27 mars. Det beslutet fattade Svenska bandförbundets styrelse efter nyheten om att Ryssland har invaderat Ukraina.

– Beslutet är i slutändan självklart men det är med väldigt tungt hjärta vi tar det, säger bandyförbundets Pär Gustafsson till SVT Sport.

I förrgår tog Sverige ut sin trupp till bandy-VM i Ryssland. Redan då fanns det osäkerhet kring mästerskapet och nu har man bestämt sig för att man inte ska åka.

– Ryssland bryter mot både internationell rätt och mänskliga rättigheter när man invaderar Ukraina. Utifrån detta, Svenska Bandyförbundets egen värdegrund, samt vårt engagemang som medlem i UNICEF Sverige, var det ett enkelt beslut att dra oss ur vårens VM-turneringar i Ryssland, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet, i ett pressmeddelande.

Tidigare i dag fattade även Finland beslutet att dra sig ur VM och frågan nu är om det blir något VM över huvud taget.

Det internationella bandyförbundet har ännu inte meddelat något, men ett besked väntas komma inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.