Villa satte hemvändarna på plats – vände 0-3 till 5-3

Uppdaterad
Publicerad

Villa Lidköping låg under med 0-3 mot AIK efter en halvtimmes spel. Men vände och vann toppmötet med 5-3.

– Det var en jätteskön seger. Vi är bra långa stunder av matchen och i andra halvlek fick vi kontroll på vår defensiv också. Vi är på uppgång men det är i mars som det avgörs vilket lag som är bäst, säger matchvinnaren Christoffer Edlund i Aftonbladets playsändning. När matchen stod och vägde gjorde han 4-3 och 5-3.

Det var mycket prestige på spel när hårdsatsande AIK kom till Lidköping med de förra Villa-spelarna Daniel Andersson, Johan Esplund och Tobias Nyberg. Redan efter 86 sekunder hade Andersson gett gästerna ledningen med 1-0 efter att ha hållit sig långt fram i banan och det fortsatte att gå bra ända upp till 3-0. Sedan tog det slut.

AIK-kaptenen: ”Vi blir små i andra halvlek”

– Det är några situationer där vi går bort oss och vi blir lite små i andra halvlek och väntar på att andra ska göra jobbet. Vi är för dåliga framåt, säger AIK:s kapten Johan Willes som var frusterad över domarbedömningen.

– Det finns ingen spelare i hela landet som vet vad som gäller på en bandyplan. Vissa domare kan inte ens åka skridskor, fortsätter Willes.

Domarteamet blåste för tre straffar och stod för alla efteråt.

– Jag är ändå ganska nöjd med nivån men sedan respekterar jag Johans bedömnning om han tycker att det kantrar. Jag får analysera det i morgon, säger domaren Daniel Labe.

Villas kvittering bedömdes först som självmål

I början av andra halvlek hade Villa hämtat upp 0-3 till 3-3 efter att AIK-spelarna inte fått bort bollen och Tim Persson fått in den, bedömdes först som självmål, efter den starka Villa-pressen.

Inför AIK:s 3-0 som Erik Pettersson distinkt klippte in på straff hade huvuddomaren Labe friat i kollisionen som gav straffen. Det var den assisterande domaren som gick in och tog den och Labe ändrade sig och godtog den bedömningen.

– Jag höll min position och flyttade inte på mig. Ibland blir det straff, ibland inte, säger Erik Säfström som orsakade straffen.

– Vi snackade ihop oss och min kollega hade en bättre vinkel och jag ändrade mitt beslut, säger domaren Labe som var rejält slutkörd efter anspänningen i toppmötet.

Villa fick kontakt med två mål på två minuter efter en halvtimmes spel. Vid 2-3-reduceringen hängde flera spelare på Martin Karlsson som stånkade på vid högerkanten efter att ha åkt upp för hela banan och lyckades få in den till Jesper Eriksson som petade in reduceringen nära mål.

AIK har den här säsongen vänt stora underlägen till seger flera gånger. I kväll gjorde man tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.