Basketherrarna skrällde mot Finland i VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige inledde kvalet mot VM nästa år med att slå Finland med 72-62 efter en bragdmatch inför ett fullsatt Avicii Arena.

– Det var en riktigt bra insats. De stannar på 62 poäng. Det är rätt sjukt att vi kan ha ett så bra försvar efter två, tre träningar tillsammans med ny taktik och nytt system, säger en av matchvinnarna, Ludvig Håkanson, till SVT Sport.

– Jag är väldigt stolt över grabbarna och många gör ett bra jobb. Det spelar ingen roll vilken taktik vi har om vi kommer ut med intensitet, då kan ingen slå oss. Vi kommer att ha mer energi än andra lag som kommer hit, säger Håkanson.

Sverige var hela tiden i ledningen och inte ens när Tobias Borg under stort jubel satte en trea för 61-48 med 4.27 kvar kunde laget slappna av.

– Vi skulle kontrollera returerna och spela stabilt i anfall så att de inte skulle få brejka på oss. Det var väldigt bra jobb i första halvlek och vi satte tonen, rätt bra jobb i andra, säger kaptenen Chris Czerapowicz.

– Men vi kan bättre, vi har ett högt tak, lovar Czerapowicz.

Håkanson i trans

Ludvig Håkanson, bäste poängplockare i matchen med 20, var i trans på slutet och satte leende 64-56 och sprang sedan igenom och lade in en layup för 66-56, varpå Finland tog en timeout i de dramatiska slutminuterna. Då återstod det 2.19. 

– Att få kliva in i den här arenan och vara en del av det svenska coachteamet med landslaget var en fantastisk känsla. Jag är jätteödmjuk och superglad över att slå finnarna här i dag. Den här matchen handlar inte om taktik utan bara om kämpaglöd, säger en av de fyra svenska coacherna Ludwig Degernäs.

– Man ser på Ludde Håkanson hur mycket han sätter och älskar att spela för det svenska landslaget. Det är det vi måste bygga vidare på, fortsätter Degernäs.

De finländska fansen stod i tårar på läktaren efter förlusten i finnkampen. Det svenska försvaret var nyckeln till segern. Inför den sista perioden stod det 47-33. I sista perioden gjorde Finland 29 poäng men orkade aldrig skapa riktig nerv. Det blev bara ett hot om något som aldrig kom.

På söndag väntar Slovenien på bortaplan. Även Kroatien ingår i gruppen.

– Vi kommer att vara underdogs i alla matcher som vi spelar, säger Degernäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.