Nina Baresso under hennes senaste sejour i basketligan 2015 Foto: TT Nyhetsbyrån/Arkiv

44-åriga Nina Baresso gör comeback: ”Kan lika gärna spela tills jag är 50”

Uppdaterad
Publicerad

För 27 år sedan inledde hon sin karriär i högstaligan som tog slut 2015. Nu gör Nina Baresso comeback, i Alvik, där hon har skrivit på ett ettårskontrakt. Med sina 13 säsonger i högstaligan och tre SM-guld är Baresso ett av de största namnen i svensk basket.

– Efter att ha dominerat i division 1 under ett par år så har jag känt att jag fortfarande håller. Jag siktar på att spela tills jag är 50, säger Baresso till SVT Sport.

1992 gjorde Nina Baresso sina första matcher i svensk baskets högsta liga men nu avslöjar 44-åringen i en intervju med Aftonbladet att hon tänker göra comeback. Med sina 18 landskamper, tre SM-guld och proffsspel i Spanien är Baresso en av svensk baskets stora profiler. Nina Baresso har de senaste åren spelat division 1-basket i Huddinge

– Det kom väldigt oväntat för min del. Jag hade räknat med att fortsätta spela i Huddinge. När Alvik ringde kände jag mig väldigt smickrad och hedrad, säger Baresso och fortsätter:

– Jag har velat komma tillbaka till ligan tidigare. Jag har frågat Södertälje under några år men de har inte riktigt nappat, de har väl tyckt att jag gjort mitt. Men efter att ha dominerat i division 1 under ett par år så har jag känt att jag håller fortfarande. Jag vill upp en nivå för att se vad jag klarar av.

ARKIV: Se Baresso fira SM-guldet 2004:

Vill bli äldst någonsin

Senaste gången Nina Baresso spelade i högstaligan var med Akropol 2015 men enligt Baresso själv har hon fler säsonger i sig.

– Jag säger inte att det kommer bli lätt. Jag säger inte att jag kommer in och dominerar. Men bidra med det jag kan, framför allt till de yngre spelarna. Det är ingen som kan säga att jag gjort mitt innan jag själv säger att jag är klar. Sen kommer jag inte prestera samma basket som när jag var 25, men det kan ingen förvänta sig heller.

Och nu är hon på jakt efter att bli den äldsta spelare att spela i damernas högstaliga.

– Svenska rekordet ligger på 49, det var Lotta Sjöberg. Har jag spelat tills jag är 44 kan jag lika gärna köra tills jag är 50 och slå det där rekordet. Rekord är till för att slås.

Visby Ladies, där Lotta Sjöberg spelade, meddelar till SVT Sport att Lotta Sjöberg var 49 år och 8 månader när hon gjorde sin sista match.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.