James Harden, till vänster, kramas om av lagkamraten PJ Tucker efter rekordinsatsen. Foto: TT.

Historisk Harden – gjorde 60 poäng i en triple-double

Uppdaterad
Publicerad

James Harden gjorde 60 poäng och noterades för 10 returer och 11 assists när hans Houston vann mot Orlando med 114-107. Han blev den första NBA-spelaren att göra 60 poäng och samtidigt göra en ”triple-double”.

– Jag gav verkligen allt i kväll, vi alla gjorde det. Vi kämpade i 48 minuter, säger Harden enligt AP.

När Harden satte sin 57:e poäng tangerade han Houstons klubbrekord som Calvin Murphy satte 1978. Murphy, som nu jobbar åt ett tv-bolag, var själv i hallen och klappade åt bedriften med ett leende.

Matchen var helt jämn, 107-107, med knappt fyra minuter kvar då Harden gjorde fem av de sex återstående poängen och kunde skriva in sig i historieböckerna.

Klubbkamrat förstummad

Han var inte medveten om sitt rekord.

– Det är en skön känsla. Jag försöker kämpa på varje kväll i varje match oavsett om det handlar om att göra poäng, ta returer, göra assists, eller steals, ja vad det än handlar om. Och i kväll antar jag att jag gjorde allting, säger Harden som noterades för 46.26 i speltid, vilket var ett personrekord för honom under ordinarie tid.

Hardens tidigare poängrekord var 56. Hans insats gjorde avtryck.

– Jag har aldrig sett något liknande. Jag upptäckte att jag förvandlades till en supporter till honom under matchen. Det han gjorde i kväll var helt otroligt, säger klubbkamraten i Houston, Gerald Green.

Långt ifrån alla tiders poängrekord

Trots insatsen är Harden långt ifrån alla tiders poängrekord. Den 2 mars 1962 satte Wilt Chamberlain ofattbara 100 poäng när hans Philadelphia slog New York Knicks med 169-147. Chamberlains 100 poäng är 19 poäng bättre än tvåan Kobe Bryant som gjorde 81 poäng för LA Lakers i en match 2006.

Den stora stjärnan i NBA de senaste åren har varit trepoängsspecialisten Stephen Curry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.