Alvik vann seriefinalen: ”Tror absolut på SM-guld”

Uppdaterad
Publicerad

Seriefinalmöte mellan Alvik och Luleå Basket i basketligan.

Då visade serieledarna från Bromma prov på mer fart och effektivitet och vann med 97-83.

En seger som gör att Alvikspelaren Ellen Åström vågar tror på guld.

– Jag tror absolut på SM-guld helt klart, säger Alviksspelaren Ellen Åström i SVT:s sändning.

I toppmötet i basketligan drog Luleå Basket igång med full fart borta mot Alvik.  Efter sex minuters spel hade norrbottningarna gått upp i en 13-4 ledning, men då vaknade Alviks försvar till – framför allt Klara Lundquist.

– Vi hade en trög start och vi hittade inte riktigt deras skyttar så de fick skjuta öppna skott. Men sen hittar vi deras skyttar mycket bättre och får mycket bättre flyt i anfallen, säger Lundqvist till SVT Sport.

Stark bakom trepoängslinjen

För Lundquists del var flytet som bäst bakom trepoängslinjen där hon satte tre av fyra försök och samtidigt lyckades leverera sex assist under första halvlek.

Med ledning 51-39 i halvtid kom hemmalaget ut till andra och fortsatte att visa prov på mer fart och kraft än Luleå.

En av de stora dominanterna var erfarna amerikanskan Janel Mccarville som bjöd på ett stort försvarsspel och samtidigt var ett vasst anfallsvapen framåt. Mccarville vaknade till ordentligt i offensiven under andra halvlek och bjöd på 14 poäng, sju assist och 13 returer.

”Spelar väldigt aggressivt”

Samtidigt som Mccarville var den stora kraften framåt – satte skyttarna i Alvik det man skulle. Totalt låg man på 50 procent som lag gällande trepoängsskyttet. Kraftigt hänförda av Lundquist som var poängbäst på 25 poäng.

– Vi spelar väldigt aggressivt och bra i försvaret i dag och det är det som gör att vi vinner. Då vi missar i rotationen får de någon enkel trea men annars är vi är väldigt bra i försvaret och det är det som gör att vi vinner, säger Alviksspelaren Ellen Åström i SVT:s sändning.

– Jag tror absolut på SM-guld helt klart. Vi visar det i dag och det trodde jag på innan, så det tror jag jag absolut på.

Som mest var Alviks ledning hela 20 poäng men mötet slutade med siffrorna 97-84.

Hemmasegern innebär att Alvik drygar ut ledningen i basketligan dam och fortfarande är obesegrade efter sju matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.