Luleå vann den avgörande finalen stort och säkrade SM-guldet. Foto: Bildbyrån

SM-guld till Luleå när historiska vändningen fullbordades

Luleå låg under i finalserien med 0-2 i matcher.

Men en historisk vändning fullbordades i kväll när man besegrade Alvik i den avgörande rysaren och försvarade sin titel som svenska mästare.

– Jag har inte ord att beskriva, jag är så stolt över det här laget, säger matchens bästa spelare, Luleås, Margaret Lucas, till SVT.

Lagen följdes åt i den första perioden men där Alvik var i förarsätet – fram till slutminuten. Luleå arbetade sig tillbaka på ett bra sätt efter att ha legat under med som mest fem poäng.

När Chioma Nnamaka sedan satte en trepoängare på slutsignalen av den första perioden, ledde Luleå med 20-17 och fick med sig en psykologiskt tung trea in till period nummer två.

Luleå drog ifrån

Det var som att Nnamaka inspirerade sina lagkamrater, för i den andra perioden satte Luleå än fler treor. Matilda Ekh var periodens gigant där hon satte en säker trea, innan hon helt på egen hand kontrade i två nya poäng kort därefter.

Luleå drog i väg till en ledning med 33-22 när Alvik tog time out. Men de vitsvartas ledning på tio poäng stod sig in till halvtidsvilan, 39-29.

– Vi släpper för lite enkla bollar i försvaret och måste upp där. I offensiven får vi våra skott som vi vill ha men det är bara det att vi måste sätta dem, sa Alviks Paula Juhlin till SVT efter halva matchen.

I den första finalmatchen låg Alvik också under med tio poäng. Den gången vände man och vann efter att ha gjort över 60 poäng under den andra halvan av matchen. Något laget säkerligen påminde varandra om i omklädningsrummet nu.

Klagade på domarna

Men det fick ingen effekt.

Alviks assisterande tränare, Keyvan Khazravi, gnällde på domarna i en pausintervju med SVT där han ville se bättre fördelning av straffkasten.

Kanske skapade detta fokus på fel saker för Alvik och i stället var det Luleå som drog ifrån än mer. Den avgörande finalmatchens bästa spelare, Margaret Lucas, visade vägen med nya fina poängkast. När vi bara hade en period kvar att spela var Luleås ledning förkrossande 23 poäng stor, 70-47 och Lucas hade gjort 21 poäng.

– Vändningen av hela den här finalserien är jätteimponerande av Luleå, säger SVT Sports expert, Elisabeth Egnell.

Försvarade guldet

Alvik gav det ett rejält försök i den avslutande perioden och i kombination med att Luleå blev både försiktiga och nervösa, kröp de grönklädda allt närmre. Men det räckte inte, utan Luleå vann med 91-78 och försvarade därmed sin titel om svenska mästare.

Förra säsongen blev det inget slutspel på grund av coronapandemin, men Luleå utsågs till svenska mästare då de vann seriespelet. Detta var Luleås sjunde guld på de senaste åtta säsongerna.

– Jag är så stolt över det här laget. Vi jobbade så hårt att komma tillbaka i den här serien från underläge med 0-2. Vi har visat så mycket styrka och kärlek till varandra i den här serien. Jag har inte ord för att beskriva mina känslor för de här tjejerna, säger Margaret Lucas till SVT.

KLIPP: Luleå tvingade fram en femte och avgörande match (25 april 2021)