Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Zahui om sina senaste månader med inställda ligor Foto: Bildbyrån

Amanda Zahui: ”Det var kaos, alla taggade”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui har verkligen fått känna på coronavirusets konsekvenser.
Efter några turbulenta månader fram och tillbaka i världen är hon nu hemma – i väntan på att få spela basket igen.
– Vi har inte fått något om att vi inte kommer spela, säger hon till SVT Sport.

I slutet av januari lämnade hon ligaspelet i Kina för att spela OS-kval, men på grund av coronautbrottet i Kina blev ligan inställd och hon blev kvar i Sverige. I stället skrev hon kontrakt med turkiska Hatay. Men efter drygt två veckor i klubben kastade hon sig på ett flyg hem när allt fler länder stängde ner och flygen började ställas in.

– Det var kaos, det fanns inga platser kvar. Alla tagga och när jag kom på flyget var det fullt, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Hon bröt sitt kontrakt med klubben, men bara dagar senare ställdes även den ligan in.

Oro för sin mamma

Förutom att inte vilja fastna i Turkiet var oron för hennes mamma en stor anledning till att hon åkte hem från Turkiet. Hennes mamma är i riskgruppen då hon är drabbad av bröstcancer och har nedsatt imunförsvar.

– Det är stressigt. Vi har sagt att hon inte får gå ut, ingen får komma hem och vi går inte till köpcentrum och så, säger hon.

”Planerat att vi ska spela”

Härnäst är tanken att åka tillbaka till New York och spel i WNBA, som trots oroligheterna fortfarande officiellt ska starta som planerat den 15:e maj. Innan dess är det dags för den årliga draften, men under torsdagen meddelande ligan att den kommer hållas digitalt. Det är första gången en draft sker helt online.

– Det är fortfarande planerat att vi kommer spela, så jag tror inte de har bestämt något eller så har de det och bara väntar.

Tolkar du det som att du ska åka över till USA?

– Ja, fast jag vet inte när, säger Zahui.

Under tiden bor hon, tillsammans med vännen och landslagskollegan Binta Drammeh, hemma hos sina föräldrar. Där får hon landa efter några turbulenta månader.

– Jag har haft dagar där det varit kaos och bara ta mig härifrån. Och andra dagar har det varit cool, vi kan inte göra något åt saken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer