Eldebrink åkte hem innan serien pausades: ”Man fick lite panik”

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beskedet att Turkiet skjuter upp de stora idrottsligorna på obestämd tid. Men basketspelaren Frida Eldebrink åkte hem till Stockholm redan igår.

– Man fick lite panik, säger hon till SVT Sport.

Frida Eldebrink har spelat i turkiska Botas den här säsongen och fram tills idag har hennes liga varit en av få i Europa som varit igång. Hon valde ändå själv att bryta och åka hem redan igår.

– Jag kände att jag ville åka hem så jag pratade med klubben och berättade min oro med coronaviruset. Då sa de att jag självklart kunde åka hem, säger hon.

Corona och idrott

Nu visade det sig att hennes beslut inte fick någon sportslig inverkan då ligan är pausad på grund av virusets spridning.

Tvärvändning

Bara för några dagar sedan pågick livet helt som vanligt i Turkiet och enligt Eldebrink ”kändes det som att de inte alls var medvetna om coronaviruset”. Plötsligt gjorde de en tvärvändning.

– Helt plötsligt stängde de ner alla flyg från Sverige till Turkiet och nu går några flyg hem till Sverige för att folk ska kunna komma hem. Men de stängde ner all flygtrafik till flera europeiska länder bara över en natt. Då fick man lite panik. Då tänkte jag 'vad händer om man stänger ner allt och jag blir fast här'. Det var sådan oro man fick, säger hon.

Den 32-åriga basketspelaren tycker att beslutet var korrekt.

Inget kontrakt nästa säsong

– Jag tycker det är rimligt att hälsan för alla går först. Vi spelade de sista matcherna utan publik så det kändes som att nästa steg var att stänga ner matcherna också. Det är en smittorisk i och med att alla är hemma och går till butiken och handlar och sedan kommer man och tränar med alla andra. Man rör bollen, svettas och torkar sig i ansiktet.

Hur ser du på basketframtiden?

– Vi får se lite hur det blir. Jag har inget kontrakt för nästa säsong. Vi får se hur det här utvecklar sig. Det kan bli så att många klubbar blir påverkade av att ekonomin blir dålig. Vi får se hur det blir.

De övriga svenskorna som har spelat i Turkiet, Amanda Zahui och Farhiya Abdi, är också på väg hem till Sverige.

KLIPP: Kolla in tipsen som gör att du klarar tristessen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet