Amanda Zahui och Fredrik Joulamo är båda kritiska till beslutet att spela EM. Foto: Bildbyrån

Amanda Zahui: Jag tycker EM borde flyttats

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas basket-EM flyttades.

Men damerna spelar både EM och OS i sommar.

– Jag tycker det är ett år där vi skulle flyttat EM. Det hade hjälpt alla med tanke på att vi är i en pandemi, säger Amanda Zahui på en presskonferens.

För ett år sedan meddelande Internationella basketförbundet (Fiba) att herrarnas EM skjuts fram från sommaren 2021 till sommaren 2022.

Orsaken: OS i Tokyo arrangeras sommaren 2021.

Men Fiba flyttade inte dam-EM.  

– Vi som är ett jämnställt basketland är väldigt frågande till att varför dam-EM spelas samma sommar som ett OS-år. Men för herrarnas del så valde man, på grund av totalbelastning, att flytta mästerskapet till 2022, säger Fredrik Joulamo, landslagsansvarig, på presskonferensen.

– Damerna har inte samma förutsättningar som herrarna och det är olyckligt.

”Omänskligt höga krav”

Joulamo menar att en mästerskapssommar ställer stora krav på alla idrottare – i synnerhet för dambasketspelare. Och han anser att man borde flyttat EM:et.

– För kvalitetens skull kunde man flyttat till mästerskapet till senare i sommar, kanske i september, säger Joulamo och lägger till.

– För de länder som dessutom är kvalificerade till OS i sommaren innebär det här en dubbel påfrestning och det är nästan omänskligt höga krav på de här spelarna.

”Tär jättemycket på kroppen”

Amanda Zahui, som under fredagen berättade att hon tackat nej till EM i sommar på grund av sin hälsa, håller med Joulamo.

– Vi spelar året om, vi spelar flera olika ligor. Det här året har jag spelat i ryska ligan, Euroleague och nu WNBA. Det är första gången jag tar ett steg tillbaka och vilar kroppen sen jag började spela med landslaget när jag var 13 år, säger hon.

– Jag tycker det är ett år vi skulle flyttat EM. Det hade hjälpt alla med tanke på att vi är i en pandemi och att OS spelas i år. Vi spelar året om och det tär jättemycket på kroppen. Om det hade flyttats hade jag kunnat spela.

ARKIV: Zahui sänkte 22 poäng när New York bröt förlustsviten (26 augusti 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.