Amanda Zahui under en OS-kvalmatch i februari förra året. Louice Halvarsson i bakgrunden. Foto: Bildbyrån

Ingen Amanda Zahui i svenska EM-truppen

Uppdaterad
Publicerad

Senare i dag presenteras Sveriges slutgiltiga trupp inför sommarens basket-EM.

Men lagets storstjärna Amanda Zahui finns inte med, meddelar landslaget i ett pressmeddelande.

Varför 27-åringen missar mästerskapet framgår inte men Zahui har kallat till presskonferens klockan 16.00 i dag.

I början av april tog förbundskapten Marco Crespi ut 24 spelare som kunde vara aktuella för EM, som spelas i Spanien och Frankrike 17-27 juni.

Då fanns WNBA-stjärnan Amanda Zahui med för första gången på länge efter att ha missat hela kvalet på grund av covidsjukdom och en fotskada.

I dag klockan 16.00 hålls en presskonferens där Sveriges 18-mannatrupp presenteras. Men i ett pressmeddelande redan på fredag morgon skriver svenska landslaget:

”Ett svårt återbud”

”Amanda Zahui är inte en av dessa spelare och hon kommer att närvara på presskonferensen och tillsammans med Fredrik Joulamo (förbundets generalsekreterare, reds anm) och Marco Crespi svara på frågor kring detta”.

”Det är ett svenskt landslag som är rankat bland de bästa lagen i Europa men som har fått ett svårt återbud. WNBA-spelaren Amanda Zahui kommer inte att delta för Sverige”.

Sverige spelar i samma EM-grupp som Slovakien, Spanien och Belarus. Matcherna spelas i Valencia.

MER BASKET: Hör Amanda Zahuis boktips i karantäntider

Spelschema basket-EM

Sverige spelar i Grupp A och har Spanien, Belarus och Slovakien som gruppmotståndare. Sveriges matcher kommer spelas i Valencia, Spanien.

Mästerskapet avgörs i Spanien och Frankrike med start 17 juni. Ettan i gruppen går direkt till kvartsfinal medan tvåan och trean spelar åttondelsfinaler. Fyran i gruppen är utslagen. Gruppspelet spelas mellan 17-20 juni, åttondelsfinal 21 juni, och sedan är det slutspel 23-27 juni.

17 juni: Sverige-Slovakien (12.00)

18 juni: Spanien-Sverige (21.00)

20 juni: Sverige-Belarus (15.00)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.