Amanda Zahui. Foto: Bildbyrån

Amanda Zahui: ”Kommer få en stor roll i laget”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui har bytt New York Liverty mot Los Angeles Sparks.

Och den svenska stjärnan blir en viktig pusselbit när WNBA väl drar igång.

– Jag kommer få en stor roll i laget, säger Zahui till SVT Sport.

I mitten på maj drar WNBA igång och för Amanda Zahui blir det premiär i nya klubben LA Sparks. Den svenska centern har skrivit ett tvåårskontrakt med klubben och trivs bra i sin nya hemstad.

– Jag älskar LA och trivs jättebra. Coacherna är fantastiska och även spelarna. Även om majoriteten inte är här ännu så har jag kontakt med dem. Efter sex år i USA så känner man till varandra, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Räknar med slutspel

Zahui är en av blott två spelare i truppen som är på plats i LA eftersom de andra spelar med sina europeiska klubblag. I början på året valde den svenska stjärnan att bryta kontraktet med ryska Dynamo Kursk och i stället rehabilitera sin skadade fot och hälsena.

Målet är att vara skadefri till säsongstarten av WNBA. Zahui berättar själv att hon förväntas få en viktig roll i Sparks.

– Startplatsen står mellan mig och Chiney Ogwumike. Vår coach Derek Fischer har sagt att det beror på match up:en just den dagen vi spelar. Jag vet i alla fall att jag kommer ha en stor roll, kanske inte vara en av ledarna, men en av de sex bästa i alla fall.

Zahui och hennes LA räknar med att nå slutspel.

– Vi måste ta oss till slutspel, det är så vi pratar. Sedan får vi se hur bra vi är, det är svårt att veta när laget inte varit samlat.

KLIPP: Amanda Zahui: ”Fått klartecken att spela och springa”

Gör som NBA

I fjol spelades WNBA i en bubbla på grund av pandemin – men så blir det inte i år. I stället gör man som NBA och åker bort en vecka och spelar mot flera lag i samma region.

– Jag ser fram emot det. Jag sa till våra rookies förra säsongen att det inte är normalt att spela i en bubbla. För det blir en helt annan stämning och energi när man åker till en bortamatch eller spelar på sin hemmaplan.

– Sedan är det vissa städer som kommer ha publik och vissa inte. Det kommer att bero på vilken stad och stat man spelar i.

ARKIV: Amanda Zahui i tårar efter polisbrutaliteten (8 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.