Amanda Zahui fortsätter karriären i Australien. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Amanda Zahui om klubbytet: ”Kul med ny miljö”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska basketstjärnan är klar för mästarklubben Townsville Fire i Queensland i Australien.

– Jag ser verkligen fram emot att spela igen, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Amanda Zahuis professionella basketresa fortsätter nu till andra sidan jordklotet. Svenskan är nu klar för sin 19:e klubb i sitt nionde landet.

– Det ska bli kul med ny miljö och en liga som jag känner till eftersom flera av mina tidigare lagkamrater spelar i Australien, säger Amanda Zahui.

Inte spelat sen i somras

Hennes klubb i WNBA, Indiana Fever gick inte vidare till slutspel och säsongen var då över för Zahui redan i början av september.

Amanda Zahui blev sen i slutet av september klar för den israeliska ligasegraren Maccabi Bnot Ashdod. Men kriget i Gaza området bröt ut innan ligan hann komma igång och Amanda Zahui fick fly landet med rädsla för sitt eget liv när bomberna började falla i närheten av där hon bodde.

Söker lugnet

Townsville Fire spelar i WNBL (Womens National Basketball League) och är den regerande mästaren efter seger i finalserien mot Southside Flyers, från Dandenong.

– Det fanns andra alternativ men Townsville Fire var det bästa valet. Både jag och min agent kände att det är bra att få komma bort en stund efter det turbulenta året jag haft och att det kommer att gynna mig.

Kontraktet sträcker sig fram till mars 2024.

ARKIV: Se SVT:s exklusiva möte med Amanda Zahui: ”Det gör jävligt ont” (23 oktober 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.