Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Eldebrink försvarar Amanda Zahuis nobb av landslaget: ”Mycket man svept under mattan” Foto: SVT & Bildbyrån

Frida Eldebrink om Amanda Zahuis nobb av landslaget: Förstår henne

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui meddelade nyligen att hon tackar nej till det svenska landslaget framöver.

Ett besked som lagkamrater och tränare i landslaget beklagar.

Men hon möts även av förståelse.

– Jag förstår henne, säger Frida Eldebrink till SVT Sport.

När den mångåriga WNBA-spelaren Zahui meddelade sitt besked för SVT Sport att sluta i landslaget förklarade hon att det är en mängd olika faktorer som nu har lett fram till att hon bestämt sig för att avsluta landslagskarriären – bland annat att hon upplevt att det inte alltid har varit en trygg miljö.

– Det är mycket man svept under mattan, med rasism, saker som inte ska sägas och ignoranta saker, sade hon bland annat.

”En fantastisk energi”

Nu har landslaget samlats för ett stundande EM-kval, och Zahuis besked har så klart varit ett samtalsämne.

– Det är så klart tråkigt. Jag personligen älskar att spela med Amanda, hon har en fantastisk energi på planen. Så det är så klart jättetråkigt, jag hade velat se henne i landslaget. Men samtidigt förstår jag hennes absolut, säger den 35-åriga veteranen Frida Eldebrink, och utvecklar:

– Hon pratar mycket om att det inte alltid varit en trygg miljö i landslaget, och jag har också varit med på den resan och har också upplevt vissa stunder så jag kan relatera till det.

Hur är stämningen och tryggheten nu?

– Jättebra. Vi har en coachstab som varit med några år och det känns som att det är en jättebra och harmonisk grupp med bra stämning.

”Fortsatt kontakt”

Landslagstränaren Robin Sandberg beklagar även han Zahuis besked, och berättar att man från landslagets sida planerar att behålla kontakten med den svenska stjärnan.

– Jag tror att vi kommer att ha fortsatt kontakt med Amanda för att se var hon är och gör denna säsong och nästa säsongen, för att fortsätta ha kontakt om dörren skulle öppna sig, säger han.

Sverige inleder EM-kvalet borta mot Storbritannien på torsdag, och spelar hemma mot Danmark på söndag. SVT sänder båda matcherna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.