Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Janerik Henriksson/TT

Basketdamerna jagar föryngring och EM-plats

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag inleder det svenska basketlandslaget kvalet till EM 2025, och laget har en del huvudbry efter förluster i matcher, och förluster av spelare.

– Vi saknar en del spelare, men behöver fokusera på de som är med nu, säger Ellen Nyström till SVT Sport.

Ett basketlandslag med bekymmer tränade i Norrköping, inför avfärd till Storbritannien och starten på EM-kvalet. Hur ska äldre stjärnor ersättas, samtidigt som Sverige förvandlas till ett vinnande lag?

Elin och Frida Eldebrink slutade i landslaget efter EM 2021, men kom tillbaka för att rädda Sverige i årets EM-kval. Det misslyckades, när Sverige förlorade samtliga fyra matcher mot Israel och Lettland.

Bara Frida Eldebrink kvar

Amanda Zahui hade bäst poängsnitt i det svenska laget, och tog flest returer, men nu har hon tackat nej till landslaget. Och av systrarna Eldebrink är det bara hälften kvar, eftersom Elin Eldebrink har skadat ett knä.

– Min roll i landslaget nu blir att visa ledarskap och energi, det blir väl så när man blir äldre, säger 35-åriga Frida Eldebrink.

Lundquist: ”Måste ta en ledarroll”

Framtidens landslag kommer av allt att döma byggas runt kugghjulet Klara Lundquist.

– Jag måste dra upp tempot och ta en ledarroll, säger Klara Lundquist till SVT Sport.

Sverige inleder EM-kvalet borta mot Storbritannien på torsdag, och spelar hemma mot Danmark på söndag. SVT sänder båda matcherna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.