Foto: Bildbyrån

Amanda Zahui klar för turkiska Hatay

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui hade bara spelat för sin kinesiska klubb i några månader när coronaviruset satte stopp för basketligan i landet.

Nu är svenska basketstjärnan istället klar för turkiska ligan och klubben Hatay.

– Jag vill komma igång och spela matcher igen i Europa, säger hon till SVT Sport.

Hatay är tabelltia och jagar en slutspelsplats i turkiska damligan. På tisdag nästa vecka reser Amanda Zahui till Turkiet för att ansluta sin nya klubb.

– Det känns bra, det ska bli kul att spela igen. Det här är det som passade mig bäst tidsmässigt, säger hon till SVT Sport.

Varför blev det just Hatay?

– Jag spelade ju i Turkiet 2015, vet att ligan är bra och har mött dem några gånger i Euroleague. Och det är flera svenska spelare som varit där. Nu vill de ta sig till slutspel, så ja... jag vill spela basket igen, det är det viktigaste.

Spelar också i New York Liberty

Exempel på andra svenskar som spelat för Hatay är Binta Drammeh och Regan Magarity. Amanda Zahui berättar att hon fick andra erbjudanden som hon valt att tacka nej till.

– Jag hade också chansen att åka direkt till New York och bara träna innan ligan drar igång där (den 15 maj). Men jag vill komma igång och spela matcher igen i Europa, det är det jag vill göra just nu.

Coronaviruset ställde till det: ”Vet lika lite som du”

Under hösten testade Amanda Zahui ett nytt spår i karriären: klubben Shandong i Kina. Men under tiden hon var hemma i Sverige för OS-kvalet bröt coronavirusutbrottet ut. Sedan dess har hennes framtid i Kina varit oklar.

– Jag vet lika lite som du. Har ingen aning om när ligan börjar igen. Tyvärr verkar det ju som att viruset sprider sig.

Hur har det varit att inte spela?

– Bitter sweet. Det är första gången sedan jag var 13 som jag haft så mycket ledighet. Så jag har haft tid att återhämta mig, låta kroppen andas och vara med familjen. Men det är väldigt annorlunda, det har varit svårt att sitta still, säger Amanda Zahui.

Klipp: Amanda Zahui om förlusten av Kobe Bryant

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.