Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Zahui om förlusten av Kobe Bryant. Foto: Bildbyrån/APTN

Zahui: ”Han pushade för att vi skulle bli behandlade som männen”

Uppdaterad
Publicerad

Kobe Bryant visade stort stöd till WNBA och ville att damligan skulle växa i intresse och att kvinnorna skulle få den respekt de förtjänade.
Det vittnar svenska Amanda Zahui, till vardags i New York Liberty, om.
– Han är en av dom som verkligen försökte sätta oss på kartan, säger hon till SVT Sport.

Under söndagsmorgonen, amerikansk tid, kraschade Kobe Bryants privathelikopter i Calabasas, utanför Los Angeles. Med ombord fanns hans 13-åriga dotter Gianna och ytterligare sju personer.

Bryant var tränare för sin dotters basketlag och hade ett stort intresse i dambasketen. Förutom att hjälpa talangfulla Gianna att nå världseliten och föra arvet vidare försökte 41-åringen även att hjälpa WNBA, Women's National Basketball Association, att växa i intresse.

Det vittnar Amanda Zahui om. Svenskan spelar under säsong i New York Liberty.

Vad betydde han för dambasketen?

– Allt. Han studerade oss för att bli bättre. Kobe Bryant studerade alltså oss för att bli bättre! Han pushade för att vi skulle bli behandlade som männen. Han kom till matcher och supportade oss. Han är en av dom som verkligen försökte sätta oss på kartan. Att se till att vi får den respekten vi förtjänar. 

”Han var störst”

Träffade du honom?

– Nej. Men jag har flera vänner som är nära honom. Som man hört när de pratar om eller messar honom. 

Zahui menar att Bryant var en stor förespråkare för jämställdhet och att det var en fråga han lade stor vikt vid.

– Störst. Det var han , MJ och LeBron, de går liksom hand i hand. För vår generation var det han som drog lasset och ledde vägen. Han var en person som pushade för jämställdhet och rättvisa, inte bara i basketen. För min generation var Kobe... alla pratar om honom när man ska slänga nåt skräp i papperskorgen: ”Kobe” ... han va basketen!

Kobe Bryants dödskrasch – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer