Jämtland Basket i sorg – assisterande tränaren död. Foto: Bildbyrån

Jämtland Baskets tränare död: ”Saknas fruktansvärt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Jämtland Basket har nåtts av ett tragiskt besked. Den assisterande tränaren Zeljko Brlek har hastigt avlidit, 41 år gammal, efter hjärtstillestånd.
– Det är med stor sorg och saknad som vi måste meddela att vår vän och kollega Zeljko Brlek avled hastigt i dag. Våra tankar är med honom och hans familj, skriver klubben på sin hemsida.

– Det kommer ju skrivas ändå, då bör han få det som skrivs rättvist, säger Torbjörn Gehrke, huvudtränare Jämtland Basket till SVT Sport.

Det är de första orden han säger. Hur mycket ord betyder i ett sådant här sammanhang vet nog ingen – men inte många kan göra Zeljko Brlek rättvisa så som Torbjörn Gehrke. Duon har varit tränarkollegor i sju år. De har jobbat ihop dagligen och smälts samman, berättar Torbjörn Gehrke.

Lämnar ett stort hål

– Det är så få människor som känner och vet om vilken människa det här var. En kille som gick i bakvattnet. Det var hans sätt att vara. Jag vet inte hur många gånger jag har klöst in i spelare så att de mått dåligt och så ser man honom sitta med spelaren sedan. Han kommer att saknas nått så fruktansvärt mycket, fortsätter han med darr på rösten.

Gehrke beskriver honom som en person med enorm lojalitet, och med ett engagemang som mest handlade om två saker.

– Slår du upp ordet lojal i ordboken så ser du hans ansikte där. Han hade sinnessjuk inställning till laget. De två sakerna han brydde sig om var hans dotter och laget. Det var där han spenderade sin tid när han inte var på jobbet. Det är väldigt jobbigt. Han kommer att lämna ett hål som jag tror folk inte riktigt förstår.

Rör sig om ett hjärtstillestånd

Det är oklart vad som exakt har hänt Zeljko Brlek. Men det rör sig om ett hjärtstillestånd som inträffade under en snabbvisit i Kroatien.

– Jag har pratat med några av hans släktingar och hans absolut bästa vän som berättade att han helt enkelt kollapsade. Man körde honom till sjukhuset, sedan fick man inte vara kvar där längre, sedan gick han bort under kvällen. Det de vet är att det är ett hjärtstillestånd.

Saknaden kommer att vara enorm, berättar Gehrke.

– Vi kommer att tänka på honom hela tiden. Inte för det som hänt, utan för att han inte kommer att vara där. Man kommer märka det otroligt mycket.

Vad har han betytt för Jämtland Basket?

– Han har betytt så många saker för så många människor. Det är det som är unikt med honom. Han hade en förmåga att känna av om någon mådde dåligt, och prata och peppa, han bara gav med sig.

Otroligt omtyckt

– Det värsta av alltihopa är att hans dotter (som är 10 år gammal) inte kommer förstå vem hennes pappa var och hur otroligt omtyckt han var. Jag har fått över 300 sms (i skrivande stund) från personer runt om i basketsverige som beklagar och förstår hur mycket han betytt.

På tisdag är tanken att Jämtland ska möta Norrköping på hemmaplan. Det är oklart om matchen kommer att spelas eller inte.

Zeljko Brlek blev endast 41 år gammal och efterlämnar fru och ett barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer