Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Joe Biden hoppas att Vladimir Putin kan tänka sig att förhandla om att släppa basketstjärnan Brittney Griner. Foto: TT Nyhetsbyrån

Biden hoppas Putin vill förhandla om Griner

Uppdaterad
Publicerad

Fängslade basketspelaren Brittney Griner har flyttats till en straffkoloni i Ryssland.

Nu hoppas USA:s president Joe Biden att den ryska presidenten Vladimir Putin är mer öppen att förhandla om att släppa Griner.

– Min förhoppning är att, nu när valet är över, att herr Putin kan diskutera med oss och vara öppen för att mer seriöst prata om ett fångutbyte, säger Biden vid en presskonferens efter mellanårsvalet, på onsdagen.

Han är fast besluten om att få hem Griner som sitter fängslad i Ryssland. Och hoppas att Putin kommer att vara mer villig att förhandla.

Rapporterat om fångutbyte

Flera internationella medier har rapporterat om att ett fångutbyte mellan USA och Ryssland, där Griner och Paul Whelan – en amerikan som avtjänar ett 16-årigt fängelsestraff för spioneri – kan bytas mot vapenhandlaren Viktor Bout. Bout avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff i USA och har smeknamnet ”Dödens köpman”.

Griner, dubbel OS-mästare i basket och en av sportens största stjärnor, dömdes i augusti för narkotikainnehav och avtjänar ett nioårigt fängelsestraff i Ryssland. Stjärnan greps i februari på en flygplats utanför Moskva med cannabisolja i bagaget.

Överklagan avslogs

Förra månaden avslogs Brittney Griners överklagan av sin nioåriga fängelsedom, och 32-åringen har nu flyttats till en straffkoloni.

Hennes advokater vet i dagsläget inte var hon befinner sig eller var hon kommer att hamna, skriver de i ett uttalande.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre:

– Varje minut som Brittney Griner utstår olaglig internering i Ryssland är en minut för lång. Eftersom administrationen fortsätter att arbeta outtröttligt för att säkra hennes frigivning, har presidenten beordrat administrationen att förbättra hennes behandling och de förhållanden som hon tvingas utstå i en straffkoloni, säger hon.

KLIPP: Vad har hänt med basketstjärnan Griner?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brittney Griner är fängslad i Ryssland. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.