Dino Pita om halsfrakturen: ”Kämpiga dagar före nyår”

Uppdaterad
Publicerad

I mellandagarna drabbades Södertäljes storskytt Dino Pita av en halsfraktur och opererades akut.

I dag var han med i hallen när hans lag tog emot Köping i basketligan.

– Nu är det lite skakigt när man tänker på det och på vad som kunde hänt, säger Dino Pita till SVT Sport.

Det var i hemmamötet med Norrköping den 27 december som olyckan var framme. Efter en inkastsituation i den första perioden fick Dino Pita halsen över en Norrköpingsspelares axel. När motståndaren gick mot korgen träffade axeln halsen och Södertäljespelaren kände direkt att något var fel.

– Det kändes som att halsen gick bakåt så först trodde jag att jag svalt tungan. Men vi kollade med lagläkaren och då såg det inte så allvarligt ut, säger Dino Pita till SVT Sport.

Frakturer på ringbrosket

Senare på kvällen åkte han dock till akuten efter att hans flickväns läkarkompis uppmanat honom.

– När jag kom till akuten visade det sig att jag hade två frakturer på ringbrosket runt halsen, säger Pita och fortsätter:

– Jag hann inte tänka så mycket. Jag vet ju vad en fraktur i ett ben är men en fraktur på ett brosk det vet jag inte riktigt.

Han opererades några dagar senare.

”Kämpiga dagar före nyår”

– Jag mår mycket bättre i dag men det var några kämpiga dagar där före nyår. Jag hade svårt att andas och luftvägarna svullnade upp men jag fick den hjälp jag behövde.

I efterhand har Pita funderat en del på vad som kunde ha hänt om han inte åkt in till akuten.

– Nu är det lite skakigt när man tänker på det och på vad som kunde hänt om jag somnat hemma i stället. Hade luftkanalerna fortsatt svullna. Men jag är glad att jag mår bra nu.

– Jag hoppas att jag är tillbaka snart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.