Södertälje och Jämtland möts i semifinal 7. Foto: SVT Grafik

Direkt i SVT: Södertälje och Jämtland slåss om en finalbiljett – ”Det är en pärs”

Uppdaterad
Publicerad

Vilka tar sig till SM-final? Dramat mellan Jämtland och Södertälje får ett slut ikväll, med en sjunde och direkt avgörande match i Täljehallen. Hemmaplansfördelen talar för SBBK, medan kvalitén på bänken talar för gästerna. – Jämtland har en bredare trupp än oss, säger Södertäljes coach Ludwig Degernäs till SVT Sport.

Båda lagen har vunnit alla hemmamatcher i denna rafflande matchserie, så frågan är hur mycket den historiken kommer gynna Södertälje ikväll?

– Vi känner oss trygga i Täljehallen, men det gäller att vi orkar spela bra basket i 40 minuter. Vi måste hitta rytmen i vårt spel. När vi kontrollerar matchbilden med smart basket känner jag att vi har ett övertag, säger Ludwig Degernäs.

Jämtland kan rotera på fler

Att Jämtland lyckades vända underläget med 0-2 i matcher till 3-3, har mycket att göra med bredden i truppen. Man har ett lagbygge med många spelare på rätt likvärdig nivå, som kan avlasta varandra.

– Jämtland har värvat bra och haft möjligheten att ”signa” en bredare trupp än oss. Men vi har kvaliteten att tävla med dem, säger Ludwig Degernäs.

– Vi använder normalt lite fler spelare än Södertälje, men när det kommer till en enskild och avgörande match så tror jag inte att det kommer vara avgörande. Möjligen kan vi ha nytta av att vi inte har gått lika hårt på få spelare tidigare under serien, säger Jämtlands klubbdirektör Peter ”Pecka” Johansson till SVT.

Hamptons prestation kan bli avgörande

När jämtarna nu strider för en historisk finalplats, kommer forwarden Pierre Hampton sannolikt att få en väldigt viktig roll. I måndags var han en ren plåga för Södertäljes stjärnor, med stenhårt grovjobb i försvaret , dominant attityd luftrummet och hela 19 poäng på kontot.

– Pierre har varit en ledare på och utanför planen under hela säsongen och inte minst i slutspelet. Han har ju tre mästerskapstitlar från den Engelska ligan och han visar vägen, tar ansvar och sprider ett lugn i hela laget, säger Peter Johansson.

Hur är dina nerver just nu, inför kvällen?

– Det är speciellt med en sådan här lång serie och en helt avgörande match 7 är ju något man drömmer om, som spelare åtminstone. Att stå på sidan är ju mer en pärs, avslutar Peter ”Pecka” Johansson.

Du ser matchen i SVT Play/SVT24 med start 19.30

Kommentator: Peter Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.