Djurgårdens Kristoffer Gafor deppar med lagkamrater efter en match mot Luleå i oktober. Foto: Bildbyrån

Djurgården Basket i djup ekonomisk kris

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli en kortvarig vistelse i basketligan för Djurgården.

Efter endast tre månader i högsta serien är klubben i ekonomisk kris och behöver stöd för att överleva.

”Styrelsen kommer omedelbart vidta ett antal svåra, men absolut nödvändiga, åtgärder för att säkerställa möjligheterna för Dif Basket att fortsätta som förening”, skriver klubben.

Nykomlingen Djurgården ligger sist i basketligan för herrar – men trots det är det inte på planen som den sportsliga framtiden främst är hotad.

I en Swish-kampanj vädjar Stockholmsföreningen på sina sociala mediekanaler till allmänheten att skänka pengar till lagets verksamhet.

”Dessvärre befinner sig Djurgården Basket just nu i en djup ekonomisk krissituation”, skriver klubben i ett uttalande som fortsätter:

”Styrelsen kommer omedelbart vidta ett antal svåra, men absolut nödvändiga, åtgärder för att säkerställa möjligheterna för Dif Basket att fortsätta som förening”.

”Kommer kollapsa”

En som säger sig ha information om det kritiska läget i Djurgården är Nick Rajacic, tidigare elitspelare i Borås och numera basketexpert på Borås Tidning.

För Länstidningen Östersund siar han om Stockholmsklubbens framtid som, enligt honom, är allt annat än positiv.

– Det är en klubb som utan tvekan kommer att kollapsa. Spelarna har inte fått löner på ett bra tag. Tipset är att de kommer att släppa spelare, förlorar matcher med enorma marginaler och till slut försvinna som klubb efter denna säsong. Jag hoppas jag har fel, men det lutar åt det, säger Nick Rajacic till LT.

Ordföranden avgick

I onsdags meddelade Djurgården Basket att Magnus Kolaas avgår från sin roll som ordförande.

”Styrelsens omedelbara fokus, utöver de sportsliga utmaningarna, är att skaffa sig en överblick över den ekonomiska situationen och se över alla avtal som har tecknats under nuvarande säsongen”, skrev Djurgården då på sin webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.