Nu kan man åter se NBA på kinesisk TV. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Efter årslånga bojkotten – nu sänds NBA på kinesisk TV igen

Uppdaterad
Publicerad

Den årslånga bojkotten är över.

I natt sändes NBA för första gången på över ett år i kinesisk nationell TV.

– Det är riktigt chockerande, säger en kineisk supporter.

Förra hösten var det rejält spänt mellan Kina och NBA. Det hela började med en tweet från Houston Rockets general manager Daryl Morey där han uttryckte sitt stöd för de regeringskritiska protesterna i Hongkong.

Efter detta slutade den nationella tv-kanalen CCTV att sluta sända NBA. Men i natt, när den femte NBA-finalen mellan Los Angeles Lakers och Miami Heat spelades, avbröts den årslånga bojkotten – till glädje och förvåning för de kinesiska basketsupportrarna.

– Jag är väldigt överraskad. Det är riktigt chockerande och betydelsefullt att vi kan titta på NBA-finalerna på CCTV:s sportkanal, säger den 18-årige gymnasiestudenten Li Xinyu, enligt nyhetsbyrån AP.

Det enda sättet som kineserna har kunnat titta på NBA-matcher det senaste året har varit via en strömningstjänst.

– Nu kan vi titta på en stor TV-skärm, och kan till och med ligga bekvämt på soffan och njuta av matcherna, säger 22-årige Deng Jinqi, som berättar att han blivit less på att se matcherna via sin telefon.

ARKIV: Basketkonflikten mellan Kina och NBA (10/10-19):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.