Brittney Griner är dömd till fängelse i Ryssland. Arkivbild. Foto: Evgenia Novozhenina/AP/TT

Efter Griners dom: Amerikanskor nobbar ryska ligan

Uppdaterad
Publicerad

I fjol spelade nästan ett dussin WNBA-spelare i Ryssland när basketsäsongen i USA avslutats. I år kommer ingen av dem tillbaka.

Orsaken är dels Rysslands invasion av Ukraina, dels – och framför allt – Brittney Griners fängelsedom i landet.

– Ingen kommer att åka dit förrän hon är fri, säger WNBA-stjärnan Breanna Stewart.

Breanna Stewart har, likt Griner, spelat för storklubben Jekaterinburg som vunnit Euro League fem gånger de senaste åtta åren. Men trots att hon trivts bra kommer amerikanskan inte att återvända till Ryssland som det ser ut nu.

– Ärligt talat har min tid i Ryssland varit fantastisk, men speciellt nu när ”BG” (Griner) fortfarande sitter felaktigt frihetsberövad, ingen kommer att åka dit förrän hon är fri, säger Stewart enligt AP.

Hon får medhåll från Courtney Vandersloot:

– Vi behandlades så väl av vår klubb och byggde så starka band med människorna där, så jag skulle aldrig stänga dörren för det. Men situationen med ”BG” gör det väldigt svårt att tro att det är säkert för någon att åka tillbaka dit nu, säger hon.

Drar in stora pengar i Ryssland

Den 17 februari greps Brittney Griner på en flygplats i Chimki, utanför Moskva, när hon anlände från USA. I hennes packning fanns e-cigaretter med cannabisolja, något som är förbjudet i Ryssland. Griner och hennes advokater sade att cannabisoljan hamnat i bagaget på grund av slarvig packning och att hon har cannabis utskrivet av läkare som smärtlindring.

I augusti dömdes Griner till nio års fängelse i Ryssland. 31-åringen har även dömts att betala böter på motsvarande 167 000 kronor.

Likt sina lagkamrater hade Griner tillbringat flera av WNBA:s speluppehåll i Ryssland. De amerikanska stjärnorna har dragit in stora pengar i den ryska ligan. Lönerna i Ryssland når så högt som fyra gånger mer än de bästa spelarna i WNBA drar in på en säsong.

WNBA har å sin sida försökt förbättra villkoren för sina spelare, så att de ska kunna stanna i USA även under speluppehållet. Enligt kommissionären Cathy Engelbert kan de bästa spelarna i år tjäna motsvarande 7,5 miljoner kronor om man räknar ihop lönen med eventuella bonusar.

KLIPP: Vad har hänt med basketstjärnan Brittney Griner?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brittney Griner är fängslad i Ryssland. Foto: Bildbyrån

Fakta: WNBA

WNBA är den högsta serien för damer i basket i USA. Säsongen är dock kort (cirka tre månader) och lönerna är inte lika höga som i herrarnas motsvarighet NBA.

Därför väljer ungefär hälften av spelarna i WNBA att även spela på andra sidan Atlanten under den europeiska säsongen, som spelas under vintern.

Ryssland har lockat många WNBA-spelare, dels på grund av storlagens sportsliga kvaliteter, dels på grund av lönerna, som kan vara upptill fyra gånger så höga som i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.