Expertens guide till EM-kvalet mot Italien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått bästa tänkbara start på EM-kvalet i basket och möter nu Italien (lördag) och Kroatien (onsdag).

– Sveriges styrkor ligger i längdövertaget, så jag vill att Sverige har tålamod i anfall och vinner returtagningen på båda halvorna, säger SVT-experten Elisabeth Egnell inför matchen mot storlaget Italien, som du ser direkt i SVT.

Sverige leder sin kvalgrupp och är vid segrar över Kroatien och Italien väldigt nära EM-avancemang. Vad tror du om Sveriges chanser att ta sig till EM?

– Sverige har onekligen satt sig i en perfekt situation. Att vinna på bortaplan i Kroatien med en helt ny coach och väldigt begränsade förberedelser var imponerande, och man fick dessutom med sig en fin målskillnad mot Makedonien. Om truppen behåller koncentration och ödmjukhet ska EM-platsen vara säkrad. 

Sverige har ett starkt lag med spelare som är framgångsrika i sina klubbar här hemma och ute i Europa. Vad tycker du är lagets styrka?

– Sverige har en väldigt komplett grupp med en bra blandning av rutin och ungdom. De flesta är etablerade i de internationella ligorna, och dessutom i presterande lag. Det jag gillar allra mest är att det för första gången på länge finns en stenhård konkurrenssituation på varenda position, vilket gör att hela laget lyfts. Tjejerna brinner för laget och skulle göra vad som helst för varandra. Det gör att de tar sig till EM.

Sverige har vunnit sina två inledande matcher i EM-kvalet. WNBA-spelaren och EuroLeague-stjärnan Amanda Zahui har snittat18,5 poäng och mäktiga 16,5 returer. Blir hon en nyckelspelare nu också?

– Jag hoppas man fortsätter bygga spelet runt Amanda även nu. Hon har tagit enorma kliv de två senaste säsongerna och leder laget väl på planen trots sin ringa ålder. Italienskorna kommer ha väldigt svårt att matcha upp mot henne och jag har svårt att se vem som ska stoppa henne om Sverige spelar på rätt sätt. 

”Lollo” Halvarsson gör comeback i landslaget. Vad hoppas du se av henne?

– Jag är otroligt glad att se Lollo tillbaka på planen efter ett långt uppehåll pga en jobbig skada och barnafödande. Helst skulle jag vilja se att hon kan röra sig obehindrat och smärtfritt, och om hon tar en plats i truppen som spelar på lördag vill jag att hon ska passa på att njuta av att vara tillbaka efter allt hårt arbete samtidigt som hon tar sig an uppgiften utan att ha för höga krav på sig själv. Får vi dessutom se några snygga ”spin moves”, lite returer och en trea i transition så är det den Lollo vi är vana vid.  

Sverige möter ett Italien, som gick till kvartsfinal i EM i somras och där bland andra WNBA-stjärnan Cecilia Zandalasini (som tog plats All Star-team i EM) spelar. Blir Zandalasini -Zahui en match i matchen?

– Zandalasini är en fantastisk basketspelare som hade sitt stora genombrott så sent som förra sommaren. Hon har en exceptionell fysik trots att hon bara är 21 år gammal och kommer ta många avslut eftersom mycket av Italiens anfallsspel handlar om henne. Det gäller helt enkelt att göra det så svårt som möjligt för henne och att gärna trötta ut henne så tidigt som möjligt.

– Zahui och Zandalasini är nog matchens största profiler just nu och det fokuseras nog lika mycket från båda hållen på hur man ska stoppa dem. Men jag tror inte vi kommer se en duell, då en hårt fouldrabbad Zandalasini skulle vara direkt ödestigert för italienskorna. 

Hur beskriver du Italien som lag?

– Årets upplaga av det italienska laget är kortare och mindre än normalt. De har ett ungt lag med spelare som nästan alla spelar i den italienska ligan till vardags. Deras styrka är att när de går bra går det väldigt bra genom en snabb och fartfylld basket, men de saknar lite struktur och har haft problem försvarsmässigt mot större spelare.

Hur ska Sverige spela för att vinna i Borås?

– Italien har två pointguards som tar stort utrymme genom att ha mycket boll och tar många avslut. Här gäller det att kontrollera tempo och vart bollen hamnar. Sveriges styrkor ligger i längdövertaget, så jag vill att  Sverige har tålamod i anfall och vinner returtagningen på båda halvorna. Har vi koll på det samt Zandalasini så vinner Sverige. 

Så ser du EM-kvalet i SVT

10 februari

Sverige-Italien

15.30-17.30 SVT1/SVT Play

14 februari

Sverige-Kroatien

18.30-20.00 SVT2/SVT Play

20.00-20.30 SVT24/SVT Play

17 november

Makedonien-Sverige

21 november

Italien-Sverige

Kommentator: Björn Becksmo

32 lag kvalar om 14 platser. Lagen är indelade i åtta grupper och Sverige spelar i grupp H med Makedonien, Kroatien och Italien. Gruppsegrarna och de sex bästa tvåorna går vidare till EM i Serbien och Lettland. Spanien är regerande mästare.

Sveriges EM-kvaltrupp

Elin Ljunggren, Alvik

Ellen Nyström, Gipuzkoa, Spanien

Paula Juhlin, Alvik

Louice Halvarsson, Wetterbygden

Amanda Zahui, Prag/New York Liberty

Farhiya Abdi, Wisla Krakow

Anna Barthold, Luleå

Frida Eldebrink, Botas, Turkiet

Binta Drammeh, Lucca, Italien

Martina Stålvant, Alvik

Kalis Loyd, Flammes, Frankrike

Danielle Hamilton Carter, St Gheorghe, Rumänien

Klara Lundquist, Alvik

Elin Eldebrink, Yakin Dogu,Turkiet

Nathalie Fontaine, St Gheorghe

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.