Farhiya Abdi: ”Åt värktabletter inför varje match”

Uppdaterad
Publicerad

Europaspel höst och vår, WNBA sommartid och uppdrag med landslaget. Då sade Farhiya Abdis kropp ifrån och därför har den svenska basketstjärnan valt att stanna i Stockholm för att rehabilitera och bygga upp kroppen. ”Jag var 23 år och var tvungen att äta värktabletter inför varje match”, säger hon.

Farhiya Abdi har spelat de tre senaste säsongerna med Los Angeles i WNBA men inför den här sommaren valde den 24-åriga landslagsstjärnan att stanna hemma i Sverige.

Hon spelade basket året runt i åtta års tid, Europaspel höst och vår samt WNBA under sommaren.

– Jag var 23 år och var tvungen att äta värktabletter inför varje match. Det är inte normalt så då kände jag att det här måste få ett slut, säger Farhiya Abdi till SVT Sport.

De senaste åren har hon framför allt haft problem med en stel höft, en ömmande axel och ett knä som smärtar.

– Jag drog axeln ur led och stukade fötter hela tiden, det har aldrig hänt förut. Fortsätter jag så här kommer jag att skada mig riktigt illa så jag kände att jag måste ta hand om min kropp, säger hon.

Flyttar till Israel i höst

I Stockholm tränar hon med en personlig tränare fem gånger i veckan och rehabiliteringen fokuserar på matchliknande situationer.

– Jag tror att hon har spelat med ont hela tiden. Kroppen fungerar ju så att gör den ont i ett steg så hittar den ett annat steg för att det inte ska göra ont. Så har hon bara nött och nött och inte haft tid att återhämta sig, säger tränaren Yasin Merzoug.

Vid 24 års ålder har Farhiya Abdi redan hunnit med mycket, bland annat spel i Turkiet, Polen och Slovakien. Men i september väntar en ny utmaning när hon flyttar till Israel för spel med topplaget Maccabi Tel Aviv och sommarens träning ska lägga grunden till en lyckad höst.

– Det känns sjukt bra, det känns som att jag är tolv år gammal. Håller jag igång det här kommer det att kännas riktigt bra i framtiden.

Se reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.