Foto: Bildbyrån

Trots förlusten – Sverige klart för andra kvalrundan

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sveriges knappa förlust mot Slovenien på Hovet var man tvunget att förlita sig på att Finland skulle besegra Kroatien borta för att man skulle ta sig vidare till den andra VM-kvalrundan. Och det gick vägen – med minsta möjliga marginal.

Med tretton sekunder kvar att spela i Rijeka låg Finland under och Sverige var på väg ur VM-kvalet. Men med fyra sekunder kvar klev den finländska NBA-stjärnan Lauri Markkanen fram och satte en trepoängare.

Det innebar att resultatet blev 81-79 till Finland. Sverige blir därmed grupptrea och går vidare bakom Finland och Slovenien.

Svenskarna får överlag tacka Markkanen ordentligt som stod för hela 19 poäng i jätterysaren.

Den andra rundan består av fyra sexlagsgrupper och lagen tar med sig poängen från den första rundan. I Sveriges fall innebär det åtta poäng och det är det man får utgå från då man jagar de tre främsta platserna som innebär en VM-plats.

Den andra kvalrundan inleds i augusti. Sverige är i samma grupp som Finland, Slovenien, Tyskland, Israel och Estland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.