Förbundets drag – plockar bort Jerebko: ”Osäkra”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko har skrivit på för CSKA Moskva, mitt under brinnande krig där Ryssland invaderat Ukraina.

Nu agerar svenska basketförbundet och tar bort stjärnan från marknadsföringen inför VM-kvalmatcherna.

– Vi behöver prata med honom, han har inte svarat än, säger Svenska Basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT Sport

Jonas Jerebko skrev under onsdagen på för ryska CSKA Moskva, något som väckte starka reaktioner.

”Vet inte ens om jag vill veta hans anledningar till detta då det inte finns någonting som rättfärdigar hans beslut. Helt ofattbart”, skriver den svenska stjärnan Frida Eldebrink på sociala medier.

”Vi är i nuläget väldigt osäkra”

Jerebko, som gjorde comeback i landslaget efter åtta års uppehåll, har synts i marknadsföringen inför Sveriges VM-kvalmatch mot Slovenien i sommar. En bild på Jerebko har prytt förbundets förstasida, men under onsdagseftermiddagen togs den bort.

– Vi är i nuläget väldigt osäkra på vad som har föranlett hans signatur med CSKA Moskva, vi behöver fortsatt ha kontakt, vi behöver prata med honom, han har inte svarat än, säger basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT Sport.

– Jag hade inte skrivit på för ett ryskt lag om jag hade fått det erbjudandet.

Hur reagerade du på nyheten?

– Jag blir ju förvånad såklart som alla andra, man funderar över hur man kommer fram till beslutet att skriva på för Moskva, men jag har en bra relation med Jonas och vill prata med honom om vilka ställningstaganden han har gjort, innan det kan jag inte säga hur han har tänkt.

Kommer ni att vidta fler åtgärder?

– Vi har samtalat om det internt i förbundet och i ledningen och vi har landat i att vi vill marknadsföra matchen med Ludvig Håkansson istället, nu vill vi prata med Jonas, säger Joulamo.Extrainsatt möte om Jerebkos landslagsframtid Under onsdagskvällen ska Svenska Basketförbundet hålla ett extrainsatt möte angående Jonas Jerebko, något Aftonbladet var först med att rapportera om. – Syftet med mötet är att samla ihop oss efter en dag som varit omtumlande och egentligen lägga alla delar i pusslet och samla ihop oss till någon form av ställningstagande, säger basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.